Amikor valaki ép tudattal él a testébe zárva, és csak a szemét képes mozgatni

Tanya egy műtétet követő stroke után lett saját teste fogja. A bezártságszindróma mindent elvesz, ami azelőtt természetesnek tűnt.

A többnyire stroke vagy súlyos epilepszia hatására kialakuló bezártságszindróma olyan állapot, amikor a beteg öntudatánál van, képes érzékelni az egész testét, de képtelen beszélni vagy mozogni. Az esetek nagy részében kizárólag a szemizmát tudja mozgatni le-fel, ennek segítségével kommunikál környezetével. Ritka esetben egy-egy arcizmom mozgatására is képes az érintett.

Tanya éveken át élt ebben az állapotban, míg végül 2018-ban szervezete feladta a küzdelmet. Mivel azonban állandó kórházi kezelésre szorult, nagy kihívást jelentett, hogy férje, Mike az utolsó időkben mellette maradhasson: ebben segített egy speciális, otthoni körülményeket reprodukálni próbáló hospice-ház, ahol a párnak lehetősége volt együtt élni.

Érdekes, amit Mike mond a bezártságszindrómáról: hogy bizonyos értelemben mindketten mások lettek, de valahol mélyen legbelül még mindig ugyanaz a pár voltak a végsőkig, mint azelőtt...

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!