Aszály miatt utaztatják a zimbabwei elefántokat

Zimbabwe egyik rezervátumából más nemzeti parkokba telepítenek át több ezer vadon élő állatot, a katasztrofális aszály miatt.

Az ország történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű műveletében a nemzeti parkok igazgatóságának (Zimparks) szóvivője szerint kétezer impalát, hatszáz elefántot, ötven bivalyt, negyven zsiráfot, két oroszlánfalkát és afrikai vadkutyákat szállítanak át az ország délkeleti részén fekvő Save Conservancy rezervátumból három másik védett területre, ahol kevésbé súlyos a helyzet.

Az akció az esős évszak kezdetével indul,

várhatóan november közepén, amikor kizöldülnek a rétek és a fák a csapadékosabb rezervátumokban - mondta Tinashe Farawo. Kelet-Afrika többi részéhez hasonlóan Zimbabwét is már évek óta aszály sújtja, amelyet súlyosbít a klímaváltozás is. A térségben a sokévi átlagnál magasabb a hőmérséklet, csapadék csak ritkán és egyenlőtlenül fordul elő. Nehéz a helyzet Zimbabwe legnagyobb természetvédelmi területén, az északnyugaton fekvő Hwange Nemzeti Parkban is, ahol az utóbbi két hónapban

legalább 120 elefánt pusztult el,

mert nem talált élelmet és ivóvizet. A nemzeti park artézi kutakból próbálja feltölteni az itatókat, e célból akár 400 méter mélyre is lefúrnak. A szomszédos Botswana után Zimbabwéban él a világ második legnagyobb elefántállománya, 84 ezer példány. Szakértők szerint ez 28 ezerrel több, mint amennyi eltartására az ország alkalmas.

Nyitókép: Hwange Nemzeti Park, By JackyR - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1270334

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!