Átalakítják Disneyland rasszista hullámvasútját - videó

A Disney vidámparkok egyik népszerű játéka egy évtizedek óta "rejtegetett" filmre épül. Mostantól a Disney első fekete bőrű hercegnőjének története adja a hullámvasút tematikáját.

A Disneyland és a Disney World népszerű Splash Mountain nevű hullámvasút-látványossága az 1946-ban bemutatott A Dél dala - Rémusz bácsi meséi című musicalre épül. A film az Egyesült Államok déli részén játszódik az amerikai polgárháború végén, a rabszolgaság eltörlését követően. Számos kritika érte amiatt, hogy megszépíti az ültetvények világát és

sztereotip módon ábrázolja a néger karaktereket.

A Disney csütörtöki közlése szerint Disneyland Splash Mountain attrakcióját A hercegnő és a béka című 2009-es rajzfilmre fogják felfűzni, amelynek főszereplője az afroamerikai hercegnő, Tiana volt.


Az animált és élőszereplős jeleneteket vegyítő Rémusz bácsi meséit, amely ma elsősorban az Oscar-díjjal jutalmazott Zip-a-Dee-Doo-Dah című betétdaláról ismert, soha nem adták ki otthon megnézhető formában az Egyesült Államokban, és a Disney nemrég elindított

streaming szolgáltatásának kínálatából is kihagyták.

Idén márciusban Bob Iger, a Disney akkori vezérigazgatója azt mondta, hogy még a rasszizmustól való elhatárolódás jelzésével sem "lenne helyénvaló a film a mai világban", és valószínűleg felháborodást váltana ki. A Splash Mountain témájának megváltoztatására vonatkozóan online petíció is indult, amelyet több mint 21 ezren írtak alá.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!