Az anorexia és a bulimia nem csak tinilányok betegsége

Az "anorexia" és "bulimia" kifejezések hallatán az ember hajlamos szorongó tinilányokra, esetleg balettintézeti hallgatókra asszociálni. Pedig sajnos később is felütheti fejét a probléma...

A Beat nevű jótékonysági szervezet felmérése szerint a középkorú nők 15 százaléka szembe kényszerült már nézni a bulimiával vagy az anorexiával, ráadásul több mint a negyedük az elmúlt egy évben tette ezt.

 „Ennél a korcsoportnál a leggyakrabban a tönkrement házasság, a válás, illetve egy szülő halála az, ami miatt az étkezési zavar kialakul. Gyakori tévhit, hogy a probléma csak a 18 éven aluliakat érinti, holott bármilyen trauma vezethet ahhoz, hogy valaki a saját szervezete ellen forduljon” – mondja a Beat képviseletében Rebecca Field.

 A University College London és a New York-i Icahn School of Medicine 40 és 50 közötti nőket vizsgált, és kiderült, hogy a bulimiának akkor a legnagyobb esélye 40 fölött, ha az anya nem figyelt eléggé annak idején gyermekére. A szülő korai halála olyan tényező, ami miatt hétszer nagyobb az étkezési zavar esélye.

A kutatásból az is kiderül, hogy az emberek többségénél biológiai, illetve genetikai háttere is van az étkezési zavarra való hajlamnak, amit egy-egy traumatikus életesemény mélyít el. A szakember szerint gyakran nem súlyos traumáról hanem hirtelen változásról van szó az ember életében, ami miatt a szorongás olyan méreteket ölt, hogy az előbb-utóbb étkezési zavarhoz vezet.

 Nyitókép: Scott Webb, Unsplash.com

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!