Az anyatejes táplálás napján: életmentő lehet a nők számára a szoptatás

Gyakran hallunk arról, hogy a szoptatás milyen jótékony hatással van a babára, de közben keveset tudunk arról, hogy az anyákat is számos betegségtől óvja – tudjuk meg az Észak-Karolinai Egyetem friss kutatásából.

A Maternal & Child Nutrition című szaklapban publikált anyag szerint a szoptatás fontosabb, mint hinnénk, mivel nem csak a babát védi, az anya egészségére is jó hatással van.

„Mindez már csak azért is fontos, mert az egyesült Államokban jelenleg a dolgozó anyák 22 százaléka visszatér a munkaerőpiacra a szülés utáni 10 napon belül. Fontos volna, hogy az anyák minél hosszabb ideig, fizetett szabadság formájában otthon maradhassanak a gyerekeikkel, aminek számos pozitív egészségügyi hatása van” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Alison Stuebe.

„A szoptatás sokkal fontosabb, mint eddig hittük. A babát védi a következő betegségektől is a jelek szerint: akut limfoblasztos leukémia, fülgyulladás, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, a gyomor-bél fertőzések, alsó légúti fertőzések, elhízás, enterocolitis. A szoptatós anyák körében pedig ritkább a mellrák, menopauza előtti petefészek rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívinfarktus" – teszi hozzá a szakember a kutatási eredmények alapján.

 Dr. Stuebe úgy véli, fontos volna, hogy a kórházak még több segítséget nyújtsanak az anyáknak, hogy képesek legyenek szoptatni gyermeküket.   

kép: https://pixabay.com/hu/users/badarsk-5647310/          

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!