Az e-cigaretta árt az immunrendszernek (is)

Dohányzás esetén légutakban található hámsejtek mentén fekvő, immunvédelem szempontjából fontos gének közül sok megváltozik, így aztán a bakteriális fertőzések, a vírusok és a gyulladások gyakoribbá válnak. A helyzet sajnos az e-cigaretták esetében sem sokkal jobb, derül ki most egy friss kutatásból.

„Ez a felfedezés minket is alaposan megdöbbentett. Éppen ezért többször is teszteltük az eredményt, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem tévedünk” – mondja a kutatást vezető Ilona Jaspers az American Journal of Physiology című szaklapban publikált anyag kapcsán.

 A kutatás szerint az e-cigarettában található párologtatott, ízesített folyadék belélegzése egyáltalán nem jár minden következmény nélkül, már ami legalábbis a hámsejtek génexpresszióját jelenti.

 „Egyelőre sajnos egyáltalán nem tudjuk pontosan, hogy milyen hosszútávú hatásai vannak az e-cigarettának, de a legvalószínűbb, hogy ez némiképp különbözik a hagyományos cigaretta hatásaitól... viszont kicsit sem nevezhető veszélytelennek” – mondja Jaspers.

Ahhoz, hogy a jelenséget a modern tudomány átlássa, további hosszútávú kutatásokra van szükség. 

 Nyitókép: https://pixabay.com/users/rolandmey-3495227/

 

 

 

 

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!