Felmereszti hosszú tollfülét a 2020-as év madara

Az erdei fülesbaglyot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az élőhelyek védelmére szeretné felhívni a figyelmet a cím odaítélésével. Tavaly három fajra szavazhattunk: az erdei fülesbagoly mellett a füleskuvikra és az uráli bagolyra is - közölte az MME hétfőn az MTI-vel. A győztes erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly.

Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó.

A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják. A madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.
    Ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kisrágcsálók képezik. Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak. A gyéríthető varjúfélék fészkeiben kotló tojókra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt veszélyt jelent az illegális "belepuskázás", amikor

a vadászok a tiltás ellenére alulról belelőnek a fészekbe.

A varjúfélék, mint a legfontosabb fészekgazdák helyenkénti megritkulása negatívan hat a fészkelő párok számának alakulására.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!