Az idei október volt a legmelegebb

A valaha mért legmelegebb október hónap volt a világon 2019 októbere - jelentette be kedden a Copernicus európai kutatóintézet.

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint októberben 0,63 Celsius-fokkal volt melegebb átlagosan az 1981-2000 közötti időszak átlag hőmérsékleténél, ami 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban.2019 októberében 0,01 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb - 2015-ban mért - októberi átlag hőmérsékletet.

Ötödször fordult elő idén, hogy rekordot döntött egy adott hónap átlag hőmérséklete

- írták közleményükben a kutatók. 2019 júniusában, júliusában és szeptemberében mértek rekord magas átlag hőmérsékletet az adott hónapra, augusztus a második legmelegebb augusztus volt a világon a feljegyzések kezdete óta - emlékeztettek az éghajlatváltozás kutató szakemberek.
A Copernicus adatai szerint különösen meleg volt októberben az Északi-sark térségének nagy részén és Európa egyes térségeiben. Az Egyesült Államokban és Kanadában azonban az átlagos alatti hőmérsékleteket jegyeztek fel.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!