Az igazi Kalifátus: nem térhet vissza Nagy-Britanniába az ISIS-hez csatlakozó tinilány

A Netflix nagysikerű Kalifátus-sorozata az ISIS-hez csatlakozó nők életét mutatja be, ám a hasonló történetek a valóságban sem számítanak ritkaságnak.

Az eredetileg brit állampolgárságú, Angliában született és nevelkedett Shamima Begum 15 éves volt, amikor 2015-ben két barátnőjével együtt Törökországba szökött, hogy honnan egyenesen az Iszlám Állam akkori központjába, Rakkába szökött. Épp úgy, mint a Kalifátus főhősei, a 15 éves Sulle és Kerima, valamint a 13 éves Lisha.

Begum saját állítása szerint a Rakkába való érkezése 10. napján férjhez ment egy holland ISIS-harcoshoz, Yago Riedijkhez, akinek semmilyen muszlim vagy épp közel-távol-keleti felmenője nem volt soha (épp úgy, mint a sorozatban a börtönből szabadult svéd testvérpárnak).

A tinifeleség ezután három gyereket szült: az egyéves kislány és a három hónapos kisfiú nem sokkal azután haltak meg, hogy 2017 januárjában a pár elhagyta Rakkát. Ezután nem sokkal egy harmadik gyereke is született Begumnak, aki nem sokkal a születése után elhunyt. 

A nő szándéka, hogy visszatérhessen Nagy-Britanniába, a kormány azonban ezt nem engedi, mivel terrorszervezet tagja volt. Maga Begum állítja, hogy 100 százalékban brit állampolgár, semmilyen más állampolgársága nincs, és joga van hazatérni. Ami pedig a radikalizációt illeti: szívesen elmegy egy antiradikalizációs tréningre, ha ezt kérik tőle...

A Begum körüli vita, hogy hazatérhet-e, két éve tart. 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!