Így védekezz a HPV ellen!

A szeretkezés csodálatos dolog, azonban nem kevés veszélyt is rejt magában. Tudatosnak lenni, odafigyelni nagyon fontos. A kockázatos szexuális viselkedés ugyanis hosszútávú egészségügyi problémákat okozhat. Olyan fertőzések beszerzéséhez vezethet, mint a gonorrhoea, szifilisz, herpesz vagy a HIV.

A kockázatos szexuális viselkedéssel terjed a humán papilloma vírusfertőzés is (HPV), amely nőknél méhnyakrákhoz, férfiaknál és nőknél egyaránt pedig egyéb, ún. anogenitális rákbetegségekhez vezethet. A rizikós magatartások sorában kiemelendő, ha valaki több szexuális partnerrel találkozgat egyszerre. Még rosszabb, ha olyan szexpartnerei vannak, akik intravénás droggal élnek, nemi betegségeket terjesztenek.

A kockázatos szexuális viselkedés határozottan káros következménye a HIV és más nemi úton terjedő betegségek – így a chlamydia, gonorrhoea, szifilisz, genitális herpesz. Nagy a valószínűsége annak, hogy az ember elkapja a Hepatitis-B-t, mivel a Hepatitis B fertőzések 50 százaléka szexuális úton terjed. Ritka esetekben a Hepatitis-C átadása is megtörténhet.

A rizikós szexuális magatartással lehetséges a humán papilloma vírus (HPV) terjedése, amely nemi szemölcsöket és anogenitális karcinómákat, leggyakrabban a méhnyak rákját okozhatja. A kockázatos szexuális viselkedéssel jár együtt természetesen a nem tervezett terhesség is.

Mindenképpen kerüljük!

Az ilyen magatartások kerülése tehát mindenképpen ajánlott. A védekezés nélküli szex – vagyis az óvszer vagy egyéb fogamzásgátló eszközök elhagyása – nagyon kockázatos, ha valaki nem egy tartós, elkötelezett, monogám kapcsolatban él így szexuális életet. Amennyiben szexre készülünk, de nem tudjuk, hogy partnerünknek milyen az egészsége, mindenképp fontos óvszert használni.

Forrás: Napidoktor.hu 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!