Az USA légvédelme idén is tudni fogja, merre jár a Télapó

A kovid sem akadályozhatja meg, hogy az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) elmondja a gyerekeknek, merre jár éppen a Mikulás.

A NORAD az idei karácsonykor is fogadja a gyerekek telefonhívásait arról, merre jár a Mikulás azokban az országokban, ahol a hagyomány szerint ő viszi az ajándékokat a fa alá.
A hatvanöt éve élő hagyomány idén kicsit változik: nem minden gyerek tud beszélni a NORAD központjában a telefonoknál ülő önkéntesekkel, mert

a járvány miatt jóval kevesebben lesznek.

Általában 150-160-an ülnek a Colorado Springs-i Peterson légibázis konferenciatermében, két-három óránként váltva egymást, hogy válaszoljanak a gyerekek kérdéseire. Karácsonyonként mintegy 1500-an vesznek részt több mint húsz órán át a telefonos ügyeletben,

130 ezernél is több hívásra válaszolva december 24-én este hat órától.

Idén drasztikusan csökkentették az önkéntesek számát, várhatóan egyszerre csak tízen lesznek a teremben. Tulajdonképpen a központban dolgozókra és közvetlen családtagjaikra szűkítik a telefonos ügyeletben résztvevők körét. Kikérdezik őket egészségi állapotukról, lázat mérnek a munka előtt, a takarítók fertőtlenítenek minden váltás után.
"Kétségkívül lesznek csalódott gyerekek, de szeretnénk, ha minden résztvevő biztonságban lenne" - mondta a NORAD szóvivője.
Akik az ingyenes Mikulás-szám hívásakor nem tudnak beszélni valamelyik katonával vagy önkéntessel, felvételt hallanak majd arról,

merre tart éppen a rénszarvasok húzta szán.

A hagyomány 1955-ben egy véletlennel indult, amikor Harry Shoup, a NORAD elődje, a CONAD ezredese válaszolt egy telefonhívásra. A vonal túlsó végén egy kislány szólalt meg, aki egy áruház újsághirdetésében hibásan nyomtatott számot tárcsázott, és azt hitte, magával a Mikulással beszél. Az ezredes pedig úgy döntött, belemegy a játékba. Ez a hivatalos története az amerikai légvédelem karácsonyi attrakciójának, a NORAD Tracks Santának.
Idén a weboldal és a közösségi média mellett új telefonos alkalmazás is segít nyomon követni a Mikulást.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!