Beleálltak a földbe a holland tulipántermesztők

A tökéletes tavaszi időjárás dacára súlyos válságba került a holland virágipar, amire brutális csapást mér a járvány.

A Royal FloraHolland március 13-án, pénteken tartott aukcióján Floriday digitális platformjukon és négy piacterén (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde) a virágok negyedét nem tudták értékesíteni. A következő hétfőn pedig már felét sem, miközben az árak két alatt kevesebb mint felükre csökkentek. Hollandia virágtermelői igyekeznek menteni, amit lehet, de

idén a vágott virágok túlnyomó része hulladék lesz.

"A veszteség hatalmas. Jelenleg a forgalom a megszokottnak mindössze harminc százaléka és ez az év legforgalmasabb időszaka" - mondta Michel van Schie, a holland virágtermelők legnagyobb szövetkezete, a Royal FloraHolland szóvivője. A márciusi virág árveréseken a forgalom húsz millió euró körül alakul, és az értékesítés a húsvéti ünnepek és az anyák napja közeledtével is erős marad.
A vágott virág és dísznövény globális kereskedelmének harmada, évi 6,2 milliárd euró értékben, bonyolódik Hollandián keresztül. Ennek túlnyomó része a holland kertészetekre esik, de jelentős az afrikai és latin-amerikai termelők részesedése is.

Most kínjukban alacsonyabb árakon értékesítik a virágokat

vagy elküldik kórházakba, hogy örömet szerezzenek a betegeknek és a gyógyítást végző egészségügyi személyzetnek. Ám ezek helyi megoldások, a holland virágok 85 százalékát, főleg a tulipánokat, exportálni szokták. A holland mezőgazdasági és virágkertészeti szervezet (LTO) becslése szerint 5 milliárd eurós kár éri a mezőgazdaságot az új koronavírus által okozott járvány miatt. 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!