Billie Eilish-t díjazták a Brit Awards-gálán

A Grammy-díjas Billie Eilish mellett két londoni rapper, Stormzy és Dave is díjat kapott a Brit Awards londoni díjátadó ceremóniáján.

Az év albuma Dave Psychodrama című társadalomkritikus lemeze lett. A zenész a gálán Black című számával szerepelt, amit új szöveggel adott elő. "Ez rasszista, ha annak látszik, ha nem.

Az igazság az, hogy a miniszterelnökünk rasszista"

- rappelte a közönségnek Boris Johnson brit kormányfőről, akit az utóbbi időben több kritika ért az afrikaiakkal kapcsolatos megfogalmazásai miatt, a héten pedig kabinetje egy tanácsadójának távoznia is kellett egy rasszista megjegyzése miatt. A zenész a dalban felemlegette a Grenfell-torony tűzvész áldozatainak helyzetét, szidta a Meghan Markle-t kikezdő bulvárlapokat és tisztelgett John Merrit, a London-hídon történt terrortámadás hőse előtt is.

Stormzy a legjobb brit szóló előadó kategória győztese lett.

A legjobb női szóló előadó díját Mabel vehette át. Az énekesnő édesanyjának, Neneh Cherrynek mondott köszönetet, aki éppen harminc éve maga is elnyerte a brit popzenei díjat.
Az estén, amelynek házigazdája Jack Whitehall televíziós műsorvezető volt, a legjobb együttes trófeáját a Foals szerezte meg, meglepetésre megelőzve a nagy esélyesnek tartott Coldplayt. Az év brit daláért járó díjat az énekes-dalszerző Lewis Capaldi nyerte el, akárcsak a legjobb új előadó címét a Someone You Loved című számáért. Billie Eilish, akinek tehetségét február elején négy Grammy-díjjal is elismerte az amerikai lemezakadémia, a Brit Awards szavazóitól a

legjobb nemzetközi női előadó díját vehette át.

A nemzetközi mezőny legjobb férfi énekese pedig Tyler, The Creator lett. A 18 éves Eilish elénekelte a Nincs idő meghalni című Bond-filmhez szerzett új főcímdalát is,  egy 22 tagú zenekar, Hans Zimmer és Johnny Marr (ex-New Order) közreműködésével.

Nyitókép: Toglenn - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86396007

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!