Csak óvatosan a dísztökkel

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtök fogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető.

Már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A NAK keddi közleménye szerint a sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. A zöldségesek, áruházak halloween tök néven árult zöldsége, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloween tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető.

A halloween-tök nagy, narancssárga színű,

és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammos fajtáktól (Gomez F1 - élénk narancssárga) a 9-18 kilogrammosakig (Cronus F1 - enyhén lapos, bordázott termésű). A különösen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, ezért érdemes körültekintőnek lenni a vásárláskor és a fogyasztáskor is. Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. A legelterjedtebb hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök is. 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!