Csodaszerek a konyhádból, melyekkel felturbózhatod immunrendszeredet

Hogy mi minden segíthet? Mutatjuk!

Homoktövis bármilyen formában

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a homoktövis szervezetünk igazi őrangyala lehet. Járványok idején különösen ajánlott beépíteni az étrendünkbe, hiszen tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Így nemcsak az immunrendszer erősítésében, hanem a fertőző betegségekkel szembeni védekezésben is fontos szerepe van.

Tippek a fogyasztásra:

Áztass egy evőkanál homoktövis-levelet forrázott, majd melegre visszahűlt vízbe, hagyd ázni 15 percig, majd ízesítsd a teát ízlés szerint.
Tegyél néhány csepp homoktövisvelőt a limonádéba, és máris szuper vitamindús a gyerekek kedvenc üdítője.
Színesítsd a reggeli gyümölcsturmixod pár szem homoktövisbogyóval. Érdemes olyan gyümölccsel keverni, amely ellensúlyozza a homoktövis kesernyés ízét (pl. banán).

Gyömbér

A gyömbér a gyomor serkentésével támogatja az emésztőrendszert, mely így hozzájárul immunrendszerünk megerősítéséhez. A gyömbérteát sokan csodaszerként tartják számon, ugyanis izzasztó és méregtelenítő hatása segít levinni a lázat, kiirtani a vírusokat, csillapítani a köhögést és a torokfájdalmat.

Tippek a fogyasztásra:

Hámozz meg zöldségpucolóval egy ujjnyi részt a gyömbérből, majd reszeld bele egy kancsóba. Önts rá forró vizet, és hagyd ázni 15 percig. Ízesítsd citrommal, mézzel, és már kész is a házi gyömbérteád.
Ugyanígy a limonádédba is reszelhetsz egy kis gyömbért.

Húsleves

Tanulmányok bizonyítják, hogy a húsleves gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással bír, hála a benne rejlő vitaminoknak és antioxidánsoknak. A só, valamint az evés közben belélegzett gőz szintén segít, hogy az eldugult légutak felszabaduljanak. Magas tápanyagtartalmát főleg a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek biztosítják.

Tippek a fogyasztásra:

Tészta helyett tegyél minél több zöldséget a levesbe, így fokozva immunerősítő hatását.
A levesbe főzz bele egy ujjnyi gyömbért, ettől nemcsak vitamindúsabb, hanem pikánsabb is lesz, és még erősebben hat a szervezeted egészségére.

Zabkása reggelire, vagy akár ebédre is

A gyömbérhez hasonlóan a zab is az emésztőrendszer erősítésével segíti az immunrendszer működését. A zab értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, amelyek a bakteriális fertőzésekkel szemben is védelmet nyújtanak. Nem mellesleg a zabkása és egyéb zabból készült ételek könnyen, olcsón beszerezhetőek.

Tippek a fogyasztásra:

Dobd fel friss vagy aszalt gyümölcsökkel, tegyél hozzá magokat, de ha nem akarsz ezzel időt tölteni, rengeteg előre összeállított, nagyon jó minőségű zabkásából válogathatsz –  például a Mixit oldalán.
Kóstold meg sósan is! A zabpehely sósan főzve is finom fogás, gazdagítsd parmezánnal, pirított gombával, hagymával, és keverj hozzá egy kis görög joghurtot!

Olajos magvak

A kalcium és magnézium egyaránt felelősek immunrendszerünk egészségéért. Segítenek a gyulladások enyhítésében, támogatják a szív működését és az energiatermelést. És mindez a sok jó egy-egy apró magban megtalálható! Fontos fehérjeforrás lehet például a tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenyeknek.

Tippek a fogyasztásra:

Színesítsd a salátádat napraforgómaggal, lenmaggal és szezámmaggal, salátaöntetnek pedig használj tökmagolajat.
Egy tál magokkal teli müzli szuper kezdése a napnak. Ha nem tudod, milyen ízek passzolnának igazán egymáshoz, gyűjts ötleteket a Mixit müzliejiből.

További tippekért kattints az Ízesélet.hu cikkére! 

Fotó: pexels.com 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!