Csökkenőben az elefántcsont és orrszarvútülök piaca

A még megmaradt tigriseket és tobzoskákat viszont lelkesen mészárolják Afrika és Ázsia népei.

Az elefántcsont és az orrszarvútülök illegális kereskedelméből származó éves bevétel 2016 és 2018 között becslések szerint 400 millió, illetve 230 millió dollár volt - olvasható az ENSZ bécsi székhelyű, Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) honlapján. Az elmúlt években a hatóságok által lefoglalt áruk között

nőtt a tigrisekből készült termékek száma.

A kereskedők is élénkebb érdeklődést kezdtek mutatni az egyéb nagymacskák testrészei iránt, amelyekkel az előbbi termékek helyettesíthetők. A tobzoska a globális orvvadászat és vadkereskedelem legnagyobb áldozata az emlősök közt: 2014 és 2018 között

tízszereződött a tobzoskapikkely-lefoglalások száma.

A szakemberek 149 országra és territóriumra kiterjedő, csaknem 180 ezer csempészáru-lefoglalásra vonatkozó adatokat összegeztek. Csaknem hatezer fajt - köztük emlősöket, hüllőket, korallokat, madarakat és halakat - érintett az illegális vadkereskedelem 1999 és 2019 között.

A vadvilági bűnözés minden országra hatással van

a biológiai sokféleségre, az emberi egészségre, biztonságra és a társadalmi-gazdasági fejlődésre gyakorolt hatása révén. A vadon élő fajok illegális kereskedelmének felszámolása nem csupán a biodiverzitás megőrzése, hanem a jövőbeli közegészségügyi vészhelyzetek megelőzése szempontjából is kulcsfontosságú lenne végre.

A vadállatok vadászata természetes élőhelyeiken, majd levágása és illegális értékesítése növeli a zoonózisok - az állatokról emberre terjedő betegségek - kockázatát, ahogyan ez Kínában is megtörtént.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!