Cuki zergegida született Szegeden

A Szegedi Vadaspark zergéi februárban érkeztek a kassai és az innsbrucki állatkertekből, a gida május 19-én jött világra.

A hazai állatkertek közül elsőként a Szegedi Vadaspark dicsekedhet a zerge szaporításával (Rupicapra rupicapra). A gidát a látogatók is megfigyelhetik az Alpokban és a Kárpátokban is őshonos párosujjú patások sziklákkal tarkított dombos kifutójában. Februárban érkeztek a kassai és az innsbrucki állatkertből a zerge szülei, gidájuk pedig május 19-én jött világra.

A zergék állatkerti szaporítása ritkaság.

A faj példányait mindössze a világ 15 állatkertjében gondozzák, összességében mintegy száz egyedet. A kecskeformájú párosujjú patás Európa magashegységeiben él, az Alpoktól egészen a Kaukázusig.

A gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mászik

a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának. Legelterjedtebb alfaja az alpesi zerge, viszont egyes elszigetelt alfajai, mint a tátrai és a dél-franciaországi karthauzi zerge veszélyeztetettek. Ferenc József császár ajándékának köszönhetően Európán és Kis-Ázsián kívül

Új-Zéland Déli szigetén is élnek zergék.

A 110-130 centiméteres zergék kontrasztos mintázata egyrészt a rejtőzését szolgálja, másrészt egyedi, tetszetős megjelenést kölcsönöz számukra. Fejükön a fekete és fehér szín váltakozik, így olyan, mintha álarcot viselnének. Testük többi részén a 20-60 kilogrammos bakok és a 15-50 kilós nőstények színe hasonló: nyáron világosbarna a háton fekete csíkkal, télen majdnem teljesen fekete. Az állatok nyakán és a farán meghosszabbodott szőr izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert "zergetoll".

Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv,

amely más tülkösszarvúakkal ellentétben vékony, felfelé álló, enyhén kampós. Védekezésre és a szaporodási időszakban a hímek a nőstényért vívott küzdelmében szolgál. Több nőstényből és utódaikból álló nyájakban élnek a bakok territóriumain belül vándorolva, amely területekért azok heves csatákat vívnak. A nőstények vemhessége 24-26 hétig tart, többnyire egy, ritkán két kicsinyüket hat hétig táplálják, míg önállóan el nem kezdenek legelészni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!