A zene képes lehet a sajt ízének alakítására.
Állítólag, ha zene szól a növények mellett, gyorsabb fejlődésre képesek, mintha csak csend venné körül őket. Egy új tanulmány szerint viszont az ízvilág is módosul, ha a sajt érési folyamata zenés környezetben zajlik. Elsőre elég meghökkentő állítás, íme a részletek. A berni művészeti egyetem hallgatói egy helyi sajtmanufaktúrával közösen kísérleteztek. Azt vizsgálták, hogy változik-e a sajt íze, ha „zenét hallgat”, miközben érik. 8 guriga félkemény fajta sajttal folytatták le a kísérletet, és minden sajtgurigának más zene szólt. Volt egy 9. kontrollsajt is, ő szép csendben érett. Lássuk milyen zenei stílusokat „hallgattak” a kísérletben részt vevő sajtok: ambient: Yello – Monolith klasszikus zene: Wolfgang Amadeus Mozart – A varázsfuvola techno: Vril – UV rock: Led Zeppelin – Stairway to Heaven hiphop: A Tribe Called Quest – Jazz (We’ve Got) A kiválasztott félkemény sajtnak nagyjából hat hónapra van szükséges ahhoz, hogy beérjen. Az idő leteltével egy sajtszakértő bizottság kóstolta végig a sajtokat, és arra jutottak, hogy igenis volt különbség az egyes gurigák íze között. Például a technót hallgató sajtnak édeskésebb lett az íze társaival, illetve a kontrollsajttal összevetve, legaromásabbnak pedig a hiphoppal érlelt gurigát kiáltották ki. Mielőtt azonban elrohannánk pár darab tesztsajtért, érdemes megjegyezni, hogy nem végezték el újra a kísérletet, tehát az állítások egyszeri eredményeken alapulnak. (Ízes Élet)