Dolgozni kezdett a Facebook felügyeleti szerve

A Facebook újonnan felállított felügyeleti szerve csütörtökön ült össze először. Megállapították, hogy a közösségi oldal moderációja öt vizsgált esetből négyben hibásan döntött.

Emiatt elrendelték a szóban forgó, korábban eltávolított négy poszt visszaállítását.
Egy mellrákkal kapcsolatos Instagram bejegyzést az oldal automatikusan törölt, mert női mellbimbók voltak láthatók rajta. A testület szerint azonban ilyen esetben kivételt kell tenni a meztelenséggel kapcsolatos irányelvek alkalmazása alól.

Hibásan járhattak el azon poszt eltávolításakor

is, melyen egy - tévesen - Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek tulajdonított idézet volt olvasható. A felhasználónak nem volt célja annak népszerűsítése, éppen az abban megfogalmazottak ellen foglalt állást.
Egy olyan bejegyzést is vissza kell állítani, amely téves információkat tartalmazott a koronavírusról, a szakemberek szerint ugyanis az nem jelentett veszélyt.
Végezetül egy halott szíriai kisgyereket ábrázoló fényképet is hibásan törölt a felügyeleti tanács szerint a Facebook, mivel az ugyan

sértő volt, nem érte el a gyűlöletbeszéd szintjét.

Elemzők szerint az első határozatokat komoly nemzetközi figyelem övezi, ugyanis azok adhatnak egyfajta képet arról, hogy a szerv mennyire független a világ legnagyobb közösségi oldalának számító platformtól, különösen most, amikor Donald Trump előző amerikai elnök fiókjának felfüggesztésével kapcsolatban is zajlik már az eljárás. Michael McConnell, a testület társelnöke arról számolt be, hogy a Trump-ügyben még "rendkívül korai szakaszban" tart a folyamat. Eddig mintegy

150 ezer bejegyzés és fiók törlése ellen fellebbeztek,

a tájékoztatás szerint a sokakat érintő ügyeket veszi előre, s nem is vizsgálnak ki minden egyes panaszt. A Facebook a moderálási gyakorlataival, az álhírekkel és gyűlöletbeszéddel szembeni, sokak szerint nem megfelelő fellépésével kapcsolatos bírálatokra reagálva hozta létre a felügyeleti szervet, amely - kötelező érvényű - döntései során nem veheti figyelembe a vállalat érdekeit.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!