Eddig nem ismert veszélyforrást jelent a légszennyezés

A légszennyezettség növeli a csendes vetélés kockázatát

A magzat elvesztése borzalmas érzés, csendes vetélés esetén ráadásul semmi nem utal arra, hogy gond lenne, a baba szívhangja mégsem dobban meg a kontrollvizsgálat alkalmával. Ebben pedig bizonyítottan szerepet játszik a levegő minősége is.

Levegő és a baba

A légszennyezettség gondokat okozhat az ember egészségi állapotában – ez talán senkit nem lep meg. Ma már azt is tudjuk, hogy bizonyos anyagok, melyeket a kismama belélegez a szmogos levegőben a magzathoz is eljutnak. Kínai tudósok most azonban arra is találtak bizonyítékot, hogy a csendes vetélés esélye megnő abban az esetben, ha a levegő szennyezettségi szintje magas - mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője

A tanulmány 8 éven keresztül, kétszázötvenezer nő bevonásával készült. Az adatok egyértelműen igazolták, hogy a finomszemcsés szálló por, a kén-dioxid, az ózon és a szén-monoxid magasabb koncentrációja, illetve az ezeknek való kitettség megnöveli az első trimeszterben jelentkező csendes vetélés kockázatát.

A város és a nő

A városi várandós nők a stressz, a munkahelyi egyenlőtlenségek, valamint a családi elvárások mellett a rossz minőségű levegővel is kénytelenek megküzdeni amellett, hogy az étkezésük – legyen bármilyen kiegyensúlyozott is – a legtöbb esetben nem fedezi a tápanyag szükségletüket – bár utóbbi nem csak a városi emberekre igaz. Az olyan megnövekedett tápanyagigényű időszakok, mint a várandósság komoly terhet jelentenek a szervezet számára.

A tápanyagpótlás kiemelt jelentőségére utal, hogy napjainkban a spontán vetélések száma egyre nő, dacára az egyre jobb orvosi ellátásnak. Szervezetünk számára az elsődleges feladat saját fennmaradásának biztosítása, amit a tápanyagokból képes megoldani. Ha elégtelen a tápanyag ellátottság, akkor a várandósság – melyben egy másik élet kifejlődését kell a nő szervezetének támogatnia – vagy egyáltalán nem jön létre, vagy nagyobb eséllyel következik be tragédia.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!