Egy évtizedekkel ezelőtt tejbe került növényvédőszer Parkinson-kórt okozhat

Az 1980-as években jelentős mennyiségű növényvédőszer került a tejbe, ami egyes tudósok szerint összefügghet a Parkinson-kór későbbi tömeges terjedésével.

A szakértők a Hawaii szigetén élő japán-amerikai férfiakat vizsgáltak, mivel annak idején a növényvédőszer használata ebben a régióban igen gyakori volt. Kiderült, hogy azok, akik kettőnél több pohár tejet ittak naponta a felmérés kezdetekor, átlagosan kevesebb agysejttel rendelkeztek 30+ évvel később, mint a a kevesebb tejet fogyasztó társaik.

Ez a fajta agysejt-vesztesség a legtöbb esetben a Parkinson-kór egyik legkorábbi jele lehet, és már évtizedekkel azelőtt jelentkezik, hogy magát a betegséget diagnosztizálnák. A kutatásban olyan férfiak vettek részt, akik átlagosan 54 évesek voltak.

Különös módon azoknál a férfiaknál, akik ugyan bőséges mennyiségű tejet ittak, de mellé dohányoztak is, ez az összefüggés nem volt kimutatható. A szakemberek megerősítették, hogy a dohányosoknál a Parkinson-kór eleve ritkább.

Kiderült az is, hogy a növényvédőszer egy bizonyos összetevője, az ún. heptaklór-epoxid, a legtöbb tejet ivó férfiak 90 százalékának agyában jelen volt, míg a tejet nem ivók körében ez az arány 63 százalékos volt.

A legtöbb növényvédőszert az 1980-as évek elején, Hawaii-ban vetették be, hogy a rovarokat távol tartsák az ananásztól, ami arrafelé a mezőgazdaság egyik alapterméke. 

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/couleur-1195798/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!