Jóval korábban kamaszodnak a lányok, mint 40 éve

Majdnem egy évvel korábban kezdődik a lányok serdülése, mint 40 évvel ezelőtt, egy dán kutatás szerint.

A koppenhágai Rigshospitalet kórház kutatói azt találták, hogy a mell mirigyszöveteinek kialakulása évtizedenként mintegy három hónappal kezdődik korábban, mint a hetvenes években.
A pubertás a lányoknál általában 9-13, a fiúknál 9-14 éves korban kezdődik, egy sor nemzetközi tanulmány szerint azonban a serdülés átlagéletkora csökkenőben van. A női serdülőkor kezdetének legjobb jele a mell mirigyszövetének növekedése, nem az első menstruáció, és nem azért, mert ennek idejét gyakran visszaemlékezés alapján állapítják meg, hanem azért, mert a pubertás más változásaihoz képest később jelentkezik.

Az első menstruáció időpontja a 20. század elején tolódott korábbra,

több kutatás szerint azóta nem változott sokat. Alexander Busch és kollégái 38 kutatást elemeztek, melyek a mellszövet növekedésének indulásáról tartalmaztak adatokat. Megállapították, hogy 1977 és 2013 között évtizedenként három hónappal tolódott korábbra a lány pubertáskor kezdete.
A mellnövekedés kezdete nemcsak évtizedenként, de világrészenként is eltérő: Európában - országonként különbözően - 9,8-10,8, Afrikában 10,1-13,2, az Egyesült Államokban 8,8 és 10,3 év közé esik. Úgy vélik, a magasabb testtömegindex összefügg a mellszövet növekedésének korábbi kezdetével. Sok tanulmány szerint a környezetben előforduló vegyi anyagok is befolyásolhatják a hormonok irányította a folyamatot.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!