Egyre kevesebb a cápa a tengerekben

1970 óta a világtengerekben úszkáló cápák száma a harmadára esett vissza.

Egy új tanulmányuk szerint 1970 óta elképesztő arányban, 71 százalékkal csökkent az óceáni cápák és ráják globális populációja – írja a Phys.org. Ennek fő oka a halászat. Előfordul, hogy konkrétan a cápa a célpont, de gyakran járulékos fogás áldozatai lesznek, például a tonhal halászata közben.

A vizsgált 31 fajból 24-et a kihalás fenyeget,

három súlyosan veszélyeztetett. „Az elmúlt 50 év igen pusztító volt a globális cápapopulációkra nézve” – mondta Nathan Pacoureau, kutatásvezető. A cápák és ráják esetében komoly probléma, hogy – a halak többségével ellentétben – jellemzően éveknek kell eltelnie, mire az egyedek ivaréretté válnak, ráadásul viszonylag kevés utódnak adnak életet. Mindez azt jelenti, hogy

a populációk csak nagyon lassan tudnak regenerálódni.

Az 1950-es évek óta egyre több halászhajó járja a tengereket, a vízbe merített hálók pedig sokszor odavonzzák a cápákat és rájákat. Bár a klímaváltozás és a szennyezés is veszélyezteti az élőlényeket, a fő veszély továbbra is a halászat. Ezen állatok gyakran ökoszisztémájuk csúcsragadozójaként funkcionálnak, eltűnésük így beláthatatlan hatásokat gyakorolhat a táplálékláncra.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!