Egyre kevesebb tini tartja jó murinak a dohányzást

Egyre kevesebb tini véli úgy, hogy cigarettázni menő dolog, ugyanakkor sokan még mindig nem hiszik el, hogy a nikotin függőséget vált ki, ezért aztán inkább e-cigarettát szívnak.

Még soha nem volt ennyire kevés kamasz, aki szerint a dohányzás vagány dolog: lényegesen kevesebben találják társadalmilag elfogadott tevékenységnek a cigarettázást, mint tíz évvel ezelőtt.  

A szakemberek szerint az elmúlt két évtizedben tapasztalható csökkenő érdeklődés a kamaszok körében a füstmentes övezetek bővítéséhez köthető, valamint annak, hogy egyre több kampány hívja fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Míg ez egyértelműen jó hír, a jelenség árnyoldala az e-cigaretta népszerűségének növekedése a kamaszok körében. Az e-cigaretta mellett a vízipipa is népszerűnek számít, azonkívül a szivar és a dohány rágása is az új kedvtelések közé tartozik.

 „A probléma az, hogy a tinédzserek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a nikotin függőséget vált ki. Ráadásul a fejlődésben lévő agy még inkább hajlamos erre a fajta függőségre, ezért aztán kamaszként ég nehezebb leszokni” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Bonnie Halpern-Felsher, a kaliforniai Stanford University School of Medicine munkatársa.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/comfreak-51581/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!