Egyre nagyobb veszélyben vannak a koalák

Az új-dél-walesi koalapopulációk folyamatosan, egyre inkább zsugorodnak.

Folyamatosan fogynak a koalák Ausztrália Új-Dél-Wales államában. Természetes élőhelyeik elvesztése és a bozóttüzek okozta stressz külön-külön is nagyon megterheli az erszényesek immunrendszerét.

"A koalák a terhelhetőségük maximumán működve

próbálnak megbirkózni a környezeti változásokkal" - mondta Edward Narayan, a tanulmány egyik szerzője. A Nyugat-sydney-i Egyetem kutatói több mint 12 ezer olyan koala adatait elemezték, amelyet Új-Dél-Wales állam három "fő koalagócpontjának" egyikéről mentettek ki 1989 és 2018 között.
A vizsgálat szerint a populációk folyamatos csökkenésének fő oka a betegség - általában a vakságot és meddőséget okozó klamídia -, amelyre az állatok fogékonyabbá váltak a "stresszfaktoroknak való hosszú távú kitettség miatt". Természetes élőhelyeik elvesztése és a betegségek a

"kihalás szélére sodorják" a koalákat

- írja a PLOS ONE. A helyi közösségi csoportok és önkéntesek sikerrel gyógyítják a beteg koalák egy részét, ám Narayan szerint a populációcsökkenés megállítása érdekében "a környezetet kell meggyógyítani és nem az egyes állatokat".
Az adatok szerint a koala ügyben kijelölt irányvonal és intézkedések hosszú távon nem biztosítják a faj túlélését. Négy évvel ezelőtt 329 ezerre becsülték a koalák számát Ausztráliában. Narayan következő tanulmánya azt fogja vizsgálni, hogy a közelmúltbeli bozóttüzek hogyan befolyásolták ezt a számot, amely várhatóan sokkal alacsonyabb lesz.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!