Tudtad, hogy Magyarországot a nagy tökmagolaj-termelők között tartják számon? Főként Vendvidéken és Mura-vidéken termelik a legtöbbet, hiszen már ezeken a területeken nagy hagyománynak örvend.
A tököt már 6-8 ezer évvel ezelőtt is ismerték. A lopótök kivételével Amerikából származik és Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok és a portugálok vitték be a 16. században. A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik. Elkülönült fajtái a laskatöknek nincsenek, a pézsmatöknek kevés, azonban az óriás-, illetve a spárgatöknek számtalan fajtája van. A spárgatök fajtájához tartozik a cukkini, a csillagtök, spagetti tök, patisszon, takarmánytök és egyes dísztök. Az óriástök fajtájához pedig, sütőtök, pézsmatök és a fügelevelű tök. Rendszerezés szempontjából 18 faj és 1 hibrid faj van. A töktermelésben a tökmagokat sok felé önállóan is fogyasztják, süteményekbe, salátákba szokták szórni pirítva, de többek között tökmagolajat is készítenek belőle. Leginkább az Őrségben foglalkoznak a tök termelésével és a tökmagolaj előállításával. Nem véletlenül nevezik az Örség „zöld aranyának” a tökmagolajat. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges- persze, ha a megfelelő módon nyerik ki a vékony hártyás maghéjából az olajat, melyet hidegen sajtolnak. A tökmagolaj őshazája Dél-és Közép-Amerika. A tökmagolajról korábbi cikkeimben már megosztottam néhány hasznos információt, melyeket ezen a linken, illetve itt is eltudsz olvasni. De néhány gondolat erejéig, idézzük fel ismét, hogy milyen áldásos hatása van a tökmagolajnak, egészségügyi szempontból. Az ásványi anyag tartalma rendkívül magas. Férfiaknak remek választás prosztataproblémákra. Ezenkívül számos vitamint is tartalmaz, mint pl. A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin. Megtalálható benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, nátrium, mangán, réz és szelén is. Erősíti az immunrendszert, az érfalat rugalmassá teszi, tisztítja a vért. Segíti a zsírszövetek lebontását. Harminc tökre vagy 2,5 kg tökmagra van szükség egyetlen liter tökmagolaj előállításához. Ausztriában és Szlovéniában állítják elő a legtöbb tökmagolajat, de érdekes, hogy főként Közép-Európában fogyasztják leginkább. De nézzük, hogy a konyhában milyen módon lehet felhasználni! A tökmagolaj sötétbarna, aromás, igen viszkózus folyadék. Általában húsokhoz, salátákhoz használjuk, azonban azt kevesen tudják, hogy a tökmagolajat nem szabad felhevíteni 100 Celsius fok fölé, mert nem csak a benne lévő értékes tápanyagok károsodhatnak, hanem keserű mellékízt is produkál. Szerintem a sütőtök krémleves egyik elhagyhatatlan kelléke, már néhány csepp tökmagolaj egyedülálló ízt ad az ételnek. Szeretném megosztani az egyik kedvenc salátaöntet receptemet: keverjünk össze egy rész tökmagolajat, fél rész alma ecettel. Ízesítsük ízlés szerint borssal, sóval, mustárral, mézzel és citromlével. Keverjük jól össze és öntsük nyakon a kedvenc saláta leveleinket vele. Feledhetetlen ízélményben lesz részünk! De, hogy az őszi borongós napokon az egyik legkedveltebb forró leves se maradjon ki, ezért a megosztok Veled egy testet-lelket melengető sütőtök krémleves receptet is, melyet a tökmagolaj tesz ízletessé és akár 30 perc alatt is elkészül! Sütőtök-krémleves tökmagolajjal Hozzávalók: 60 dkg sütőtök