2020.03.20. Italiano
Lássuk, mi mindenre jó ez a kerek gyümölcs!
Sokak kedvence az alma – nem véletlenül. Nemcsak finom, de számos egészségre gyakorolt hatása a fanyalgóbbakat is meggyőzi.
Az alma ízletes, egyszerűen elérhető és itthon legtöbbször olcsó is.
Ez a roppanós gyümölcs számos tápanyaggal látja el szervezetünket, ezért ha naponta elrágcsálunk egyet, már sokat tettünk az egészségünk javításáért. Az
alma rosttal és C-vitaminnal, valamint jelentős antioxidáns-tartalommal bír. Nyersen vagy főzve egyformán ízletes, mindenképpen jó ötlet beiktatni étrendünkbe. Hosszú ideig telítettnek érezzük magunkat tőle, de kalória-tartalma alacsony, ahogyan a glikémiás indexe is (GI).
Az Illinois Egyetem kutatása szerint az alma csökkenti a gyulladást az elhízással összefüggő betegségek esetében, s erősíti az immunrendszert. Számos hasonló tanulmány született, mely az alma egészségügyi előnyeire hívja fel a figyelmet.
Az alma segít a diabétesz kezelésében
Ez a gyümölcs igen gazdag antioxidánsokban, melyek lassítják az emésztést. Csökkentik azonban a cukor-felszívódás sebességét is. Ez a vércukorszintet alacsonyan tartja.
Védi a szívet
Az alma képes csökkenteni a szervezetben a rossz koleszterin szintjét. A magas koleszterinszint egyike a magas vérnyomás vezető okainak, amely szívbetegségek kialakulását eredményezheti. Ha naponta elfogyasztunk egy almát, megelőzhetjük az artériákban a plakkok felhalmozódását.
Csökkenti a rák kockázatát
Az alma növényi tápanyagokat tartalmaz, melyek védenek a tüdő- és vastagbélrák ellen. Mérsékelik azonban a vastagbél- és a mellrák kockázatát is. A Cornell Összehasonlító és Környezeti Toxikológiai Intézet kutatói szerint az alma, pontosabban a héja képes elpusztítani a rákos sejteket.
Érdekes cikk? Olvasd tovább itt!