El sem hiszed mi mindenre nem jó egy alma!

Lássuk, mi mindenre jó ez a kerek gyümölcs!

Sokak kedvence az alma – nem véletlenül. Nemcsak finom, de számos egészségre gyakorolt hatása a fanyalgóbbakat is meggyőzi.

Az alma ízletes, egyszerűen elérhető és itthon legtöbbször olcsó is.

Ez a roppanós gyümölcs számos tápanyaggal látja el szervezetünket, ezért ha naponta elrágcsálunk egyet, már sokat tettünk az egészségünk javításáért. Az alma rosttal és C-vitaminnal, valamint jelentős antioxidáns-tartalommal bír. Nyersen vagy főzve egyformán ízletes, mindenképpen jó ötlet beiktatni étrendünkbe. Hosszú ideig telítettnek érezzük magunkat tőle, de kalória-tartalma alacsony, ahogyan a glikémiás indexe is (GI).

Az Illinois Egyetem kutatása szerint az alma csökkenti a gyulladást az elhízással összefüggő betegségek esetében, s erősíti az immunrendszert. Számos hasonló tanulmány született, mely az alma egészségügyi előnyeire hívja fel a figyelmet.

Az alma segít a diabétesz kezelésében

Ez a gyümölcs igen gazdag antioxidánsokban, melyek lassítják az emésztést. Csökkentik azonban a cukor-felszívódás sebességét is. Ez a vércukorszintet alacsonyan tartja.

Védi a szívet

Az alma képes csökkenteni a szervezetben a rossz koleszterin szintjét. A magas koleszterinszint egyike a magas vérnyomás vezető okainak, amely szívbetegségek kialakulását eredményezheti. Ha naponta elfogyasztunk egy almát, megelőzhetjük az artériákban a plakkok felhalmozódását.

Csökkenti a rák kockázatát

Az alma növényi tápanyagokat tartalmaz, melyek védenek a tüdő- és vastagbélrák ellen. Mérsékelik azonban a vastagbél- és a mellrák kockázatát is. A Cornell Összehasonlító és Környezeti Toxikológiai Intézet kutatói szerint az alma, pontosabban a héja képes elpusztítani a rákos sejteket.

Érdekes cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!