Elfogyott az élelmük, feladták az expedíciót

Sítalpakon akarta átszelni a Jeges-tengert Mike Horn dél-afrikai kutató és norvég társa Boerge Ousland, hogy adatokat gyűjtsenek az északi-sarki jég zsugorodásáról.

A kutatók készletei a héten elfogytak, ezért kénytelenek voltak feladni vállalkozásukat, és egy jégtörő-kutatóhajóra szállni. A kutatók két hónap alatt akarták megtenni az alaszkai Nomeból a norvégiai Spitzbergákra tartó útjukat, de az északi-sarki jég a szokásosnál jóval vékonyabb volt, sok helyen sodródó jégtáblákon és nem egybefüggő jégmezőkön kellett átkelniük az enyhe tél miatt, ami akadályozta terv szerinti haladásukat. A két férfi

mintegy 1800 kilométert tett meg 87 napos útján,

amit november közepére terveztek befejezni. Péntekre azonban teljesen elfogytak készleteik, és fedélzetére vette őket a Lance nevű norvég jégtörő-kutatóhajó az északi szélesség 82. fokánál a Jeges-tenger norvég vizein. Horn és Ousland augusztus 25-én indult Nomeból, augusztus 25-én léptek sítalpaikon a jégmezőkre. Október 27-én értek el az Északi-sark pontra. Heteket töltöttek egyedül a jégen sötétségben és a nagy hidegben. Volt amikor mínusz negyven Celsius-fok volt, de plusz két Celsius-fokot is mértek útjukon, amit a klímaváltozás számlájára írnak. "Tudtuk, hogy kezdettől fogva nehéz expedíció lesz, de amit átéltünk, az minden képzeletünket felülmúlt" - mondta Mike Horne.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!