Elítéjük az anyákat, bárhogyan is döntenek...

Nem igazán hozhat jó döntést egyetlen friss anya sem, legalábbis a társadalom szemében. Mindenképpen megítélik, méghozzá nem kicsit, nagyon.

Az Exeter University kutatása során szakemberek 137 nőt és 157 férfit kérdeztek, akik az USA-ban és az Egyesült Királyságban dolgoznak. Az önkénteseket két csoportra osztották, majd mindegyikük különféle fiktív történeteket hallhatott nőkről, akiknek élete csupán abban különbözött, hogy otthon maradtak-e gyerekükkel a szülést követően, vagy hamar munkába álltak. A harmadik, a kontrollcsoport semmilyen infót nem kapott arról, hogy a nők alkalmazásban állnak-e.

Mint kiderült, minden anya megkapta a magáét: aki a gyerekkel otthon marad, az ingyenélő, lusta élősködő, aki viszont hamar visszaér munkahelyére, az felelőtlen, önző, törtető karrierista, nem is is értik, minek szül az ilyen.

A nő bármit is tesz, kénytelen a társadalom ítéletével szembenézni, éppen ezért a cél az volna, hogy minél több olyan intézkedés szülessen, amely az anyák - és persze apák - munkahelyi és otthoni életének összehangolását segíti, de közben azt is értenünk kell, hogy hiába születnek új törvények, ha a munkáltatók, az intézmények és a szolgáltatók mindenképpen negatívan ítélik meg az anyákat, bármit is tesznek

– olvashatjuk az egyetem közleményében.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/one_life-2901127/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!