Elképesztően kártékony a tengeri halászat

Egy kilogramm garnélarák kihalászása hat kiló másik tengeri állat értelmetlen halálát okozza.

Rengeteg védett és veszélyeztetett élőlény is elpusztul a nagyipari halászat során - írja a HVG. Évente több, mint 28 millió tonna tengeri élőlény pusztul el járulékos veszteségeként a tengeri halászat során, világszinten. Az Oceana - óceánok élővilágát védő szervezet - számítása szerint évente legalább 650 ezer bálna, delfin és fóka pusztul el azért, mert fennakad a halászhálóban. Nagyon gyakran védett és

veszélyeztetett fajok egyedeit is kifogják a halászok,

amelyeket hagynak elpusztulni, és csak utána dobják vissza a tengerbe.

Leggyakrabban delfinek, bálnák, fókák, tengeri teknősök és élelmiszerként nem eladható halak válnak az esztelen és közép távon sem fenntartható pusztítás áldozatává. Ráadásul a kereskedelmi céllal kifogott halfajok túl fiatal vagy túl kicsi példányait is hagyják elpusztulni, ami végképp rámutat a halászok munkamódszerének totális ostobaságára.

A legkártékonyabb a garnélarák ipari halászata.

Ennek során egy kilogramm garnéla mellett hat kiló járulékos fogás válik áldozattá - ami már pár éven belül nagyon hiányozni fog a tengeri ökoszisztémából - elsősorban nekünk, embereknek. Az Oceana riasztó számai ráadásul alá is becsültek, mert sok halásznak nem kötelező bejelentenie a fogás mellett a járulékos fogás mértékét.
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!