Ennek a fának a lombja véd leginkább az UV-sugarak ellen

A legnagyobb védelmet a korai juhar vagy más néven platánlevelű juhar (Acer platanoides) nyújtja az emberek számára a Napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben.

A Torontói Egyetem kutatói 16 olyan fafaj 64 példányát tanulmányozták, amelyek a torontói iskolaudvarokon és közparkokban leggyakrabban előforduló fajok közé tartoznak - írja a BBC.
A szakemberek két nyáron át vizsgálták, milyen különbség van az UV-sugárzás bőrpírt vagy napégést okozó ereje között a különböző fák koronája és a szabad ég alatt állva.
A tanulmány egyik társszerzője, Sivajanani Sivarajah szerint az északi féltekén még soha ezelőtt és világviszonylatban is csupán

Ausztráliában, valamint Új-Zélandon végeztek eddig ilyen kutatást.

"A globális éghajlat változással kapcsolatos előrejelzések szerint forróbb és hosszabb nyaraknak nézünk elébe itt északon" - mondta a szakember - "fel kellene készülnünk ezekre a globális környezeti változásokra és élhető városok tervezésén kell gondolkodnunk".
"A városi környezetben a Napból érkező ultraibolya sugárzás visszaverődik az épített szerkezetekről és kemény talajfelületekről. Az egyik módja annak, hogy csökkentsük az UV-visszaverődés hatásait, a lombkorona fedettség növelése Ez különösen fontos az olyan városi területeken, ahol a beton és egyéb kemény felületek miatt az emberek ki vannak téve a fokozott UV-sugárzás kockázatainak".

A szakemberek szerint a korai juhar után

a kétszínű tölgy, az ostorfa és az európai bükk nyújtja a legnagyobb védelmet - ezeknek a fáknak az árnyékában háromszor annyi ideig maradhat az ember a szabadban, mintha védelem nélkül menne ki a napfényre -, míg a legalacsonyabb védelmet a vörös juhar (Acer rubrum) és a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) nyújtja a vizsgált fajok közül. A kutatók azt is megállapították, hogy a sűrűbb és kiterjedtebb lombkoronájú fák, valamint az árnyékot jobban toleráló fajok nagyobb védelmet biztosítanak.

Nyitókép: Jobbra egy korai juharfa levele. Készítette: Villanueva CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91081559

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!