Ennyi idő alatt ürül ki a fogamzásgátló

Mennyi idő alatt ürül ki a fogamzásgátló a szervezetből?

A legkedveltebb védekezési lehetőség közül a fogamzásgátló tabletta. Családalapítást tervezésekor viszont sokakban felmerül a kérdés: mennyi idő, amíg kiürül a gyógyszer? 

Mennyi az annyi?

A köztudatban akár fél éves ürülési idő is szerepelhet, a valóság ennél jóval biztatóbb. Bár a fogamzásgátlók hormon tartalmú szerek, a folyamatos fejlesztéseknek hála mára csak kis mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. Alacsony hormontartalmú szerek használatánál a gyógyszer letétele után megtörténhet a fogantatás, mindemellett a gyógyszergyártók a lehető legnagyobb biztonság miatt három hónapos gyógyszermentes fogamzásgátlást javasolnak.

Ha nem a gyógyszer, akkor mi hátráltat?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a gond nem a gyógyszer letételével van, hanem azzal, hogy bár valóban alacsony a hormontartalmuk. A szerek mégis befolyásolják a ciklust. Egy terápiás megfontolások alapján még a rendszertelen menzesz beállítására is javasolnak fogamzásgátló tablettát. Igaz, hogy a menzesz a segítségével szabályos és pontos lesz, de ez nem jelent megoldást.

Sok esetben a gyógyszer ennek a szeretett tulajdonságának „köszönhetően” elfedi a szervezetben jelentkező problémákat, mint amilyen például a PCOS vagy éppen a hormonális eltérések, melyek mindegyike meddőséget kiváltó betegség. A gyógyszerrel azonban ezekre a gondokra nem derül fény. A gyógyszerhatás addigi jótékony hatásának elmúltával az így felszínre kerülő problémák megoldására feltétlen orvosi kivizsgálás és terhességet eredményező terápia bevezetése szükséges akár több társszakma bevonásával.

Gyermekvállalás előtt

A fent említett okok miatt a gyermekvállalás elhatározása után érdemes átfogó vizsgálaton részt venni, ahol a vérvizsgálat mellett nőgyógyászati szűrés is helyet kap.

Személy szerint a kismama az életmódjával, és a helyes táplálkozásával tehet legtöbbet a babavárásért. A rendszeres mozgás mindenképpen elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, valamint a tápanyagraktárak feltöltése szükséges a várandósság kialakulásához, és megtartásához. Ennek elősegítése érdekében a szakértők jelentős része egyetért abban, hogy érdemes várandós vitaminnal támogatni a szervezetet. A készítmények közül pedig mindenképpen olyat kell keresni, melyben az anyagok szerves kötéssel szerepelnek, mivel azok felszívódási aránya akár nyolcvan százalékkal jobb szervetlen kötésű társaikénál!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!