Ennyi mindenre jó a kávézacc!

Ne dobjuk ki rögtön a kávézaccot, sok dologra jó lesz a háztartásban!

Ne hajítsuk a zaccot egyből a kukába, rengeteg mindenre lesz jó a ház körül.

Szúnyogok és kerti kártevők ellen

A kellemes estéket tönkretevő szúnyoghad ellen is bevethető a kávézacc. Sőt hangyák, darazsak, méhek és más rovarfajták sem kedvelik. Szórjuk a konyhakertünk szélére, így a kártevők nyugton hagyják majd a veteményesünket.

Komposztálhatunk vele

Ha kávézacc kerül a komposztba, sokkal gazdagabb lesz tápanyagokban, ugyanis a zacc segíti a többi szerves anyag lebomlását.

Bőrradírnak is jó

Ha dörzsöltünk már össze őrölt kávét az ujjaink között, akkor ez a felhasználási lehetőség sem fog meglepni bennünket. Bőrradíros szappant pedig roppant egyszerű készíteni: kedvenc szappanunkat olvasszuk meg, keverjük bele a zaccot, majd tetszőleges formában dermesszük ki újra. 

Serpenyőket lehet vele súrolni

Ahogy a bőrünket tisztítja, úgy a koszos serpenyőink takarítására is kiválóan megfelel. A zaccot szárítsuk ki a napon, majd szórjuk bele a szennyezett edénybe. Ezután már csak egy puha ronggyal kell alaposan tisztára törölnünk a felületet. 

Vöröshagyma és fokhagymaszag ellen

A hagymák számos étel alapvető hozzávalói, ám felaprítás után sokáig érezhetjük az illatukat az ujjainkon. Ettől szabadulhatunk meg nagyon egyszerűen, ha van kéznél egy kis kávézacc. Dörzsöljük be vele a kezünket, és a kellemetlen szag ripsz-ropsz eltűnik.

Termesszünk gombát

A gomba finom, tápláló és egészséges, kevesen tudják viszont, hogy nem is olyan bonyolult otthon termeszteni. Csak egy vödörre, kávézaccra és egy marék – például – laskagomba-csírára lesz szükségünk. A vödröt félig töltsük meg nedves zaccal és gombacsírával, fúrjunk lyukakat a vödör falába, a tetejét pedig fedjük le szintén kilyuggatott műanyag fóliával. Napi kétszer spricceljünk vizet a zaccra, hogy nedves maradjon, és ne tegyük közvetlen napfényre. Hamarosan megfigyelhetjük, ahogy kezdenek kinőni a gombák a vödör lyukain.

Edzőcipők szagtalanítására

A kávézacc magába szívja és eltünteti a legtöbb szagot, így erre a célra is megfelel. A cipők kellemetlen szagát olyan baktériumok okozzák, amelyek a cipők párás és meleg belső klímáját kedvelik igazán. Ezeket a baktériumokat öli meg a kávézacc. Töltsünk meg egy harisnyát zaccal, és tegyük a cipőnkbe 24-48 órára.

Narancsbőr ellen

A koffein javítja a vérkeringést, így segít a narancsbőr elleni harcban. Keverjük össze a zaccot kókuszolajjal, majd tusolás közben dörzsöljük be a keverékkel az érintett bőrfelületet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!