Ennyi mindenre jó a kuszkusz!

Ma már nem csakaz arab világban használják, mindenütt ismert és kedvelt alapanyag a berber eredetű kuszkusz.

 Durumbúza-darából készítik, az autentikus előállítása meglehetősen időigényes és aprólékos: a gőzölt darát kézzel hengergetik apró kis szemekké, majd lisztbe forgatják, és kiterítve hagyják a napon megszáradni. Szerencsére nekünk nem kell ennyit vesződni vele, előgőzölve kapható, így pedig ripsz-ropsz készen leszünk. 

Tulajdonképpen főzni sem kell, elegendő, ha hőálló tálba szórjuk, leöntjük kétszeres mennyiségű vízzel (vagy más folyadékkal, például alaplével), lefedjük, és állni hagyjuk. Miután felszívta a folyadékot, villával fellazítjuk, átkeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, ezután már fogyasztható is a kuszkusz

Mi minden készülhet kuszkuszból?

Köret

A legkézenfekvőbb, ha köretként tálaljuk húsokhoz, halakhoz. Elegendő, ha sóval fűszerezzük, de semleges íze révén nagyon jól elbír bármilyen fűszerezést. 

Fasírt 

Zöldséges vagy húsos fasírtokat is készíthetünk főtt kuszkuszból, az összeállításhoz tegyünk a masszába 1-2 tojást. 

Töltelék 

A hagyományos töltött paprikába rizs helyett kerülhet főtt kuszkusz, hasonlóan a töltött padlizsánba, cukkinibe, gombába is szuper lesz. 

Saláta 

A főtt kuszkusz nem csak melegen, hanem hidegen is fogyasztható. A salátába tehetünk nyers vagy sült zöldségeket, sült csirkét, mozzarellát vagy éppen salátaleveleket, jól passzol hozzá az olívaolajos vagy az olívaolajos-citrusos dresszing. 

Egytál

A salátához hasonlóan a hússal, zöldségekkel feldúsított kuszkuszt melegen, egytálételként is fogyaszthatjuk. 

Desszert

A kuszkuszt tejjel vagy növényi tejjel is elkészíthetjük, cukorral, mézzel, kókuszreszelékkel édesíthetjük. Tehetünk hozzá mazsolát és egyéb aszalt gyümölcsöket.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!