Ennyi mindenre jó a szeder!

A szedernek rengeteg jótékony hatása ismert.

Az erdőkben bóklászók tökéletes antioxidáns forrása a málnához hasonló gyógynövény, A szeder már az emberiség hajnalán is ismert és kedvelt növény volt, az ókorban például nem csak bogyói, hanem a gyógyhatásúnak vélt levelei miatt is termesztették. A görögök például köszvény ellen javallották fogyasztását. Termeszteni és értékesíteni azonban csak a XIX. századtól kezdték.

Váljék egészségünkre!

Amellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. A szeder termése ezenkívül csökkenti a vércukor szintet, salaktalanít, és még torokfájás kezelésére is alkalmas. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort.

Szedd magad!

Szinte bárhol – kereskedelmi forgalomban – meg tudjuk vásárolni a gyümölcsöt, azonban érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának! Nagy víztartalma miatt azonban könnyen romlásnak indul, így hűtőszekrényben sem érdemes két napnál tovább tartani! A szeder tárolását nagyon nehezen viseli, a frissen szedett szeder akár másnapra is veszíthet ízéből, zamatából, ezért érdemes csak közvetlenül a felhasználás előtt megmosni, illetve minél gyorsabban felhasználni! A málnához hasonlóan ez is könnyen fagyasztható, óvatos mosás után.

Mihez jó a szeder?

Felhasználása igen változatos, egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Készíthetünk belőle szederlevet, pikáns mártásokat húsokhoz, főzhetünk belőle lekvárt önállóan, vagy málnával és eperrel összefőzve. Kiváló szörpöt lehet készíteni belőle, de süteményekben is átadja egyedi ízét.

Napi Doktor

 
 

 

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!