Sírni igazából jó és hasznos dolog

Soha nem hittük volna: a rendszeres sírás hasonlóan fontos az egészséges test és lélek számára, mint a szívből jövő nevetés?

Bár alapvetően úgy gondoljuk, hogy rossz, ha sírásra van okunk, mégis jobb kiadni a feszültséget, mint magunkban őrizgetni. Többféle sírás létezik: a legelső, amikor megszületünk és felsírunk. Az erős, életrevaló csecsemő harsányan kiabálja a világba, hogy ,,megjöttem, itt vagyok”!

Sírd ki magadból a betegséget!

A sírással fel nem oldott "lelki csomócskák" testi csomókká alakulnak át, állandó testi és lelki fájdalmat okozva. Egy jó sírás sok bajt meg tud előzni. Aki jókat tud sírni, az jókat tud nevetni is! Nem csak a gyász közösségi megélése ment ki manapság a divatból, hanem az örömé is.

Sírj egy megható történeten!

Nagyon jó terápia lehet az érzelmes film, könyv, a társasági rendezvények, a színház, ahol drámát éppúgy megnézhetünk, mint vígjátékot. A nevetésünk legyen szívből jövő, és sohasem erőltetett. A kamaszok között gyakran előfordul a görcsös zokogás éppúgy, mint a megállíthatatlan nevetés.

Ezt viseljük el kamasz gyermekünknek kellő türelemmel, mert valójában nem tehet róla, hiszen a folyamatnak hormonális háttere van! Ebben a bizonytalanságokkal teli időszakban a szélsőséges érzelmek rezgése az énkép erősítését szolgálja, és ha elfojtjuk, akkor különböző szervi panaszok jelentkezhetnek gyermekünknél!

Másképp old, mint a nevetés

A zokogás igazi megtisztulás, segít abban, hogy lehulljanak a kis csomagocskák a hátunkról, elmúljanak az izomgörcsök, a fájdalom. Tanuljuk meg jól kinyitni a sírás kapuját!

Ha valakinek könnyes a szeme, ne forduljunk el tőle, hanem dicsérjük meg; ,,de jó neked, hogy ilyen jót tudtál sírni!” Ha szomorúak vagyunk, ne haragudjunk arra, aki nevetni tud! Ha valaki nem tudja magát testestül-lelkestül elfogadni, az nem tud jót sírni és nevetni sem!

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!