2019.08.29. Italiano
A bacon akkor az igazi, ha jól van megsütve.
A sült bacon akkor igazán nyálcsorgató, ha jól sütjük meg. Van, aki extra ropogósan szereti, van, aki inkább puhábban, de a fő kérdés ugyanaz: hogyan lesz tökéletes? Vagyis
a bacon ropogjon, de ne égjen el, avagy legyen puha, de még véletlenül sem gumis állagú.
Aki kipróbálta, állítja, hogy a víz a tuti siker záloga.
Vegyünk egy serpenyőt, tegyük bele a baconcsíkokat, öntsünk bele annyi vizet, amennyi ellepi a húst. Kapcsoljuk be alatta a lángot, állítsuk a legmagasabb fokozatra, és várjunk, amíg felforr a víz. Ekkor csökkentsünk közepesre a hőmérsékletet, így a bacon szép szaftosra fő, a víz pedig ezalatt elpárolog. Amikor eltűnt a víz, vegyük megint lejjebb a lángot közepes és takarék közé. Ezen a ponton a zsír „megfő” – ami hajlamos összefröcskölni mindent a konyhánkban – így csökken az odaégetés veszélye, azaz
ezután szépen megpiríthatjuk a szalonnánkat.
És milyen eredményre számíthatunk? A módszer hívei szerint olyan sült bacon kerül a tányérunkra, amely még véletlenül sem lesz száraz, törékeny vagy rágós, ellenben finom szaftos és ropogós marad. Első olvasatra furcsa elgondolásnak tűnhet, de egy próbát mindenképpen megér…