2019.07.15. Italy
A jégkása Japánból származik, ráadásul nem is mai találmány!
Az első jégkása-receptek a Heian-korból származnak, tehát egy évezreddel ezelőtt már fogyasztották a ma ismert hűsítő desszert ősét. Az ételt kakigōrinak (かき氷) nevezték, jégtömbből lefaragott („leborotvált”) jégből állt, és édes sziruppal összekeverve szolgálták fel - írja az Ízes Élet. Mint a nyalánkságok zöme, ez is a társadalom legmagasabb rétegei számára volt elérhető, hiszen jeget csak télen lehetett beszerezni, aztán nagy raktár épületekben vagy természetes barlangokban kellett tárolni, hogy ne olvadjon el. A társadalom nagy része számára a 20. századtól lett
hozzáférhető a jégkása, amikor a technológiai fejlődés már lehetővé tette a jég olcsó előállítását és tárolását az év valamennyi szakában.
Az Egyesült Államokba Hawaiin keresztül jutott
el az édesség. Ez időben a szigeteken több tízezer japán munkás dolgozott a cukornád ültetvényeken. Később sokan visszatértek hazájukba, de így is jelentős állandó japán népcsoport alakult ki az őslakosság mellett. Elsőként ők kezdték el készíteni a japán jellegű jeges desszertet Hawaiin, a
jégkása pedig hamarosan az állam egyik legkedveltebb édessége lett. Így készül:
Japánban és Hawaiin a jégkása egész finomra tört
jégből áll, állaga inkább hasonlít a frissen hullott hóéra, mint a nálunk kapható ropogós-jégdarabos kására. Így az ízesítés jobban el tud keveredni a jéggel, és nem gyűlik össze a jég tetején vagy alján. A jégre ízesített szirup kerül, és általában a jég alá is tesznek valamit, ez lehet vaníliafagyi, makadámdióból készült fagyi, friss gyümölcsök, vörös adzuki bab vagy mochidarabok. Van, aki édes tejszínhabot vagy kókusztejszínt is választ a tetejére.
(
Ízes Élet)