Érdekes tények a kisbabákról

A kisbabák sok mindent másképp csinálnak, mint az idősebb gyerekek, meglepő szokásaik lehetnek.

A szülők is meglepődnek kisbabáik különös dolgain. Még furcsábbnak tűnhet azonban ez a kívülállók számára. A baba „működése” egészen más, mint amit akár az idősebb gyermekektől vagy a felnőttektől megszoktunk, sőt számos érdekességet tartogat. Furcsa jelenségeket figyelhetünk meg a csecsemőknél.

Mik ezek?

A legelső székletnek nincs szaga. Az első baba érdekesség, hogy fekete, folyadékszerű a kicsik ürüléke, mely tulajdonképpen nyálkahártya – ez a méhből származik, illetve minden olyasmit tartalmaz, amelyet az anyaméhen belül emésztettek meg. Ebben azonban nincs bélbaktérium és így szaga sincs. Amint azonban már etetik a babát, a baktériumok elkezdenek gyülekezni a belekben, 1-2 nap után a bélmozgások hatására zölddé, sárgává, barnává válik a széklet, a jól ismert szaggal.

A baba légzése olykor megáll: legtöbbször alvás során, akár 5-10 másodpercig is képesek nem venni levegőt. Ezalatt a szülő be tud pánikolni, de a szabálytalan légzés normális. Ha ennél több ideig nem vesz levegőt, persze vészhelyzet van! Amikor a csecsemők izgatottak vagy előzőleg sírtak, akár több mint 60 lélegzetvétel is történik percenként.

Manduláiknak vannak ízlelőbimbóik:

bár a babáknak közel annyi ízérzékelőjük van, mint az idősebb gyerekeknek vagy tiniknek, azok több felületet fednek be, így a mandulákat is. Egy baba képes az édes, keserű és savanyú ízek érzékelésére, de a sósra nem (kb. 5 hónapos koráig).

A babák először könnyek nélkül sírnak: a kicsik első alkalommal 2-3 hetesen sírnak, de a könnyek ekkor még nem látszanak, míg el nem érik az egy hónapos kort. A késő délután és kora este a leginkább problémás időszak. Sokszor oka sincs a sírásnak, és semmi nem segít. Legjobban a fogantatás utáni 46 hétben sírnak, vagy 6-8 hetesen. Három hónap után ez a pánik általában elmúlik.

További érdekes tények a babákról itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!