Érdekes tények ételekről

Kommersz kajából luxusétel, ehető rózsa, na és persze: radioaktív banán!

A burgonya sok gyorsan felszabaduló és felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Hirtelen megemeli a vércukor- és inzulinszintünket, ezáltal pedig akár a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növelheti. Kevésbé súlyos következményként gyorsan ingadozó vércukorszinttel számolhatunk, azaz a sült krumpli elfogyasztását követően hamar farkaséhesek leszünk. Az ecet csökkenti a burgonya glikémiás indexét, hatására a szénhidrát lassabban szabadul fel, tehát nem fog „ugrálni” a vércukrunk - írja az Ízes Élet.

Sok kedvelt gyümölcs a rózsák rokona

Az alma, barack, szilva, cseresznye, málna és szeder mind a rózsafélék családjába tartozik. Sőt még a mandula is.

A homár egykor börtönkoszt volt

Az Egyesült Államokban a homárt egyfajta tengeri rovarnak tartották, sokszor szerepelt a börtönök menüjében. Az elítéltek gyakran panaszkodtak is, hogy túl sok alkalommal „csak” ezt kapnak enni. A második világháború idején vált aztán ínyenc falattá a homár.

A fehér csoki nem is csoki

Hivatalosan egy élelmiszert akkor lehet csokoládénak nevezni, ha szilárd kakaóbabot tartalmaz. A közismert fehér csoki viszont kakaóvajból, néha egyéb növényi zsiradékokból, tejtermékekből, cukorból és vaníliából készül.

A banán radioaktív

A banán gazdag káliumban, ez az ásvány segít egyensúlyban tartani a vérnyomásunkat és szervezetünk folyadékszintjét. Ám a káliumnak egy kis része az ásvány instabil és radioaktív fajtája. A mennyiség szerencsére annyira alacsony, hogy szinte kimutathatatlan, mindenesetre érdekes tény. 

További érdekességekkel itt folytatódik a cikk!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!