2019.09.22. Italiano
Sok-sok érdekesség is fűződik kedvenc krumplinkhoz, mutatjuk.
Az Egyesült Államokban french fries, az Egyesült Királyságban furcsa módon csipsz, Franciaországban frites, Németországban pedig pommes névre hallgat a sült krumpli.
Egyáltalán nem francia
Az amerikai elnevezés ellenére a
sült krumpli eredete nem is annyira egyértelmű, megalkotásának dicsőségét ugyanis a franciákon kívül a spanyolok és a belgák is magukénak vallják. Akik a francia eredetet mellett kardoskodnak, azok szerint először 1789-ben kezdték árulni utcai árusok a Pont Neuf hídon Párizsban. A belga eredetben hívők viszont az állítják, a franciák csak „lenyúlták” sok másik belga találmányhoz hasonlóan. A spanyolok pedig úgy tartják, hogy az ő nemzetük volt az első, amely meghonosította a burgonyát az öreg kontinensen.
Létezik sült krumpli múzeum
Akár a belgák találták fel, akár nem, Brüsszelben nyitottak egy múzeumot, ahol a látogatók megismerhetik a burgonya mint növény, illetve a sült krumpli mint étel történetét is.
Örökség?
Belgium szeretné, hogy a sült krumpli az UNESCO kulturális örökségeinek sorába tartozzon.
Táplálóbb, mint gondolnánk
Bár nem túl jó a híre, azért kimondhatjuk, hogy „alapvetően” burgonyából áll. Ezért aztán gazdag B6- és C-vitaminban, valamint magnéziumot és vasat is tartalmaz.
Legalább 15 fajtája létezik
Ha valaki erre vállalkozik, hamar rájön, hogy a rengeteg különböző formájú és méretű sült krumplit nem is annyira egyszerű számba venni. Elég csak az eltérő hosszúságú és vastagságú fajtákra gondolni, no meg a hullámosra, illetve a gyerekek kedvencére, a mosolygós arcot formázó krumplira.
A legtöbb étterem kétszer süti ki
Ezt az eljárást otthon is alkalmazhatjuk. Először beteszik a burgonyát az olajsütőbe, „kérget” sütnek rá, majd hagyják lehűlni. Ezután még egyszer átsütik, így még ropogósabb lesz a kész sült krumpli.
Van, ahol automatából is kapható
1982-ben készült el Ausztráliában az első sült krumpli automata, 1 percen belül 1 adag krumpli készül el benne. Azóta megjelentek az automaták Kínában, Belgiumban, Izraelben, Szlovákiában és Hollandiában is.
A vastagabb kevésbé zsíros
Minél vastagabbak a hasábok, annál alacsonyabb a zsírtartalmuk, hiszen a szélek szívják magukba a legtöbb olajat.
Nem mindegy, milyen burgonyafajtából készül
Nem minden burgonya egyforma, léteznek alacsonyabb és magasabb keményítőtartalommal bírók. A legjobb sült krumpli olyan burgonyából készül, amelyben sok a keményítő.