2019.12.15. Italiano
Összefoglaljuk, mire érdemes odafigyelni az ünnepek alatt, hogy a cukorbetegek is felhőtlenül élvezhessék ezt a meghitt időszakot.
Hazánkban közel egymillió, a világon pedig több mint 300 millió diabéteszes ember él, akiknek a száma évről évre növekszik. Ennek ellenére még mindig csak kevesen rendelkeznek elegendő információval erről a népbetegségről, ami a karácsonyi menü összeállítását is jelentősen megnehezítheti,
ha cukorbeteg van a családban. Kis odafigyeléssel azonban mindenkinek olyan finomságot teríthetünk, amit boldogan és biztonságosan fogyaszthat – mondja dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont belgyógyász, diabetológus szakorvosa.
A cukorbetegség fő jellemzője,
hogy a vércukorszint szabályozása nem működik megfelelően, a magas vércukorszint pedig hosszú távon csaknem minden szervünket károsíthatja. Két főcsoportja van: az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet egyáltalán nem, vagy egyre kevésbé termel inzulint, így naponta többszöri alkalommal szükséges annak pótlása. A legtöbb érintett a 2-es típusú cukorbetegek közé sorolható, akiknek a szervezete nem képes a nagyobb mennyiségben elfogyasztott szénhidrátok megfelelő lebontására, ám megfelelő életmóddal elkerülhető vagy akár vissza is fordítható ez a betegség. Az ünnepi lakomák és a több napon át tartó evés miatt a karácsony különösen veszélyes időszak a cukorbetegek számára, ezért fontos, hogy ebben az időszakban még jobban odafigyeljenek a helyes táplálkozásra.
Rostokban gazdag, zsírszegény ételek
Az étkezések utáni vércukorszint alakulása a táplálék szénhidrátmennyiségétől és felszívódási idejétől függ. A 2-es típusba tartozó cukorbetegeknek a rájuk jellemző súlyfelesleg miatt még több figyelmet kell fordítaniuk a szénhidrátok számolására, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. cukrozott élelmiszerek, folyékony tejtermékek, gyümölcskészítmények) kerülése mellett a zsiradékbevitelre is, ezért érdemes sovány húsokat, gombát, halakat fogyasztaniuk. Ha az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a rántott fogások, a panírozáshoz válasszunk teljes kiőrlésű búza- vagy zablisztet, zsemlemorzsa helyett pedig zabpelyhet használjunk.