Erre jó a levendula a konyhában

A lila csoda: főzzünk-süssünk levendulával!

A hetekben virágzik a meseszép levendula. Megvásárolhatjuk cserépben, kis csokrokba rendezve és „szedd magad!” módon is, például Tihany környékén. Ha begyűjtöttük a kellő mennyiséget, ne csak vázáinkra, az illatosításra és molyűzésre gondoljunk, vigyünk belőle a konyhánkba is - javasolja az Ízes Élet.

Konyhakész levendula

A növénynek több fajtája is létezik, és van kimondottan konyha fajta is. Frissen és szárítva egyaránt beszerezhetjük, igyekezzünk vagy bio kertészetekből venni, vagy válasszuk a kis tasakos, fűszerként árusított verziót. Ha nem vegyszerezett, akkor a dísznövényként termesztett levendula sem káros vagy mérgező, a benne található illóolaj viszont valamennyire eltér a konyhai felhasználásra szánt növényétől. Főzni és sütni általában az angol levendulával szoktunk, ez a legédesebb aromájú.

A kevesebb több

A levendula íze az illatához hasonlóan nagyon-nagyon intenzív, ezért csínján kell vele bánni. Amikor először készítünk el egy ételt, ne tegyünk többet bele, mint amennyit a recept előír. A túl sok levendula kesernyés ízt eredményezhet.

Mihez használhatjuk?

Készíthetünk belőle limonádét sok citrommal és a lime-mal. És persze el is tehetjük a nyár ízét: megfőzhetjük cukorszirupos szörpnek, sőt likőr ízesítésére szintén finom. Jól passzol a ginhez, a száraz martinihez és a vodkához.

További három tippet adunk itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!