2019.06.21. Italy
A lila csoda: főzzünk-süssünk levendulával!
A hetekben virágzik a meseszép levendula. Megvásárolhatjuk cserépben, kis csokrokba rendezve és „szedd magad!” módon is, például Tihany környékén. Ha begyűjtöttük a kellő mennyiséget, ne csak vázáinkra, az illatosításra és molyűzésre gondoljunk, vigyünk belőle a konyhánkba is -
javasolja az Ízes Élet.
Konyhakész levendula
A növénynek több fajtája is létezik, és van
kimondottan konyha fajta is. Frissen és szárítva egyaránt beszerezhetjük, igyekezzünk vagy bio kertészetekből venni, vagy válasszuk a kis tasakos, fűszerként árusított verziót. Ha nem vegyszerezett, akkor a dísznövényként termesztett levendula sem káros vagy mérgező, a benne található illóolaj viszont valamennyire eltér a konyhai felhasználásra szánt növényétől. Főzni és sütni általában az angol levendulával szoktunk, ez a legédesebb aromájú.
A kevesebb több
A
levendula íze az illatához hasonlóan nagyon-nagyon intenzív, ezért csínján kell vele bánni. Amikor először készítünk el egy ételt, ne tegyünk többet bele, mint amennyit a recept előír. A túl sok levendula kesernyés ízt eredményezhet.
Mihez használhatjuk?
Készíthetünk belőle limonádét sok citrommal és a lime-mal. És persze el is tehetjük a nyár ízét: megfőzhetjük cukorszirupos szörpnek, sőt likőr ízesítésére szintén finom. Jól passzol a ginhez, a száraz martinihez és a vodkához.