Erre ügyelj, ha van testékszered

Reneszánszukat élik a testékszerek.

Azt a testrészt, ahová a testékszer kerül, alaposan fertőtleníteni kell, mert egyébként berepedezések, fájdalmas duzzanat, vérömleny keletkezhet vagy éppen allergiás reakció, gombás bőrbetegség alakulhat ki az apró “műtét” helyén. De ennél nagyobb baj is lehet a fertőtlenítés hiányából: vérmérgezés, hepatitis-B fertőzés, sőt, akár AIDS is előfordulhat.

Hova, de hova?

Azt is jól meg kell gondolni, hová tetessük az ékszert! A köldökbe helyezett piercing gyakran okozhat gyulladást, mert a köldök meglehetősen kényes terület: itt a bőr húzódik, esetleg ráhajlik, így az ékszer irritálhatja. Ráadásul, ha a piercing kiálló, könnyen beleakadhat a ruhába, ami fájdalmat, és – esetenként – maradandó sérülést is okozhat. Gyulladásos problémák adódhatnak az ajkon, a nyelven vagy az orrcimpán is, ilyenkor legjobb, ha azonnal kivesszük az ékszert. Ha a lob elmúlik, vissza kell tenni a piercinget, mert az apró lyukak gyorsan beforrnak.

 
Vigyázni kell a női mellbimbó ékszerezésekor, ugyanis könnyen megsérülhetnek a tejvezetékek. Szoptatás idején kiveszik a díszt, s ha az anyuka még a baba elválasztása után is úgy gondolja, visszahelyezheti az ékszert. Ajánlott minél jobb minőségű anyagból készült piercinget használni, mivel a nikkelt tartalmazó díszek esetében könnyen alakulhat ki allergia. Ez aranyból, acélból, platinából vagy éppen titánból készült ékszerek esetén nem fordul elő.

A legkedveltebb hely

Valószínűleg régóta nem gondolunk így rá, de a fülben elhelyezett ékszer is piercing. Régebben természetes volt, hogy a baba – születése után nem sokkal -, már a kórházban megkapta az első fülbevalóját. Ez a szokás már a múlté, ellenben a fülbevalók száma megkétszereződött, megháromszorozódott – és így tovább – a fülekben.

Manapság már nem csak a fülcimpába kerül ékszer, hanem gyakran a fül felső harmadában lévő porcot is átfúrják. Mivel ezen a helyen gyengébb a vérellátás, ezért egy esetleges fertőzés súlyosabb lefolyású lehet. Ha baj van, arra a következő jelek hívják fel a figyelmet: kipirosodás, fájdalom, a fül duzzanata. Mindenképpen forduljunk orvoshoz ilyen esetben!

Az első előtt…

Ha valaki úgy dönt, szeretne piercinget – a tetoválásokkal ellentétben ezek bármikor eltüntethetőek -, néhány alapvető dologra mindenképpen figyeljen oda.
Az első testékszer kizárólag orvosi fémből készült dísz legyen, még ha ezek nem is olyan szépek. Ha már teljesen begyógyult a “műtét” helye, lecserélhetjük egy nekünk jobban tetsző arany, vagy éppen titán ékszerre is.
Csak engedéllyel rendelkező helyen csináltassunk piercinget.
Tartsuk be a szakember utasításait.
A piercinget – körülbelül – két hétig ragasszuk le. Így az ékszer nem mozdul el és fertőzés sem érheti a megbolygatott területet.
Lehetőleg ne nyáron csináltassunk piercinget, mert ilyenkor nagyobb a fertőzés veszélye: a sebet könnyebben érheti homok, egyéb szennyeződés, víz vagy éppen izzadság.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!