2019.12.11. Italiano
Mivel kell azonban vigyáznunk a sült és cukros finomságok mellett?
Az emberek többsége tudja, milyen ételeket érdemes kerülnie. Köztük vannak a cukros és a bő olajban sütött típusok – ám ezekkel a lista nem ér véget. A táplálkozási szakértők olyan élelmiszereket is felsorolnak, amelyek akár mindennapi étkezésünk részei lehetnek. Lássuk, melyek azok, amelyeket ők, ha tehetik, sosem esznek.
Hot dog, bacon, kolbászok:
a feldolgozott húsok első számúak a kerülendő ételek között. Oka az, hogy az
ilyen étel növeli annak esélyét, hogy az ember meghaljon rákban vagy szívbetegségben. A feldolgozott húsok és felvágottak helyett még mindig jobb választás a csirke- vagy pulykahússal készült hot dog és az egészségesebb kolbász-változatok. A nátrium mennyisége szintén probléma – sóból 51 éves kor felett kevesebb mint 1500 milligramm fogyasztása tanácsos, 50 esztendős kor előtt pedig legfeljebb 2300 milligrammé. Bacon helyett érdemes ízletes fűszerekkel, paprikával, chipotle-al ízesíteni az ételeket.
Cukros kávé kreációk:
a manapság sokak által kedvelt, mutatós kávék több mint 400 kalóriát és 15 teáskanál cukrot tartalmazhatnak, ezért kerülendő ételek – vagyis italok. A természetben előforduló cukroktól eltérően – mint például a fruktóz – a hozzáadott cukrok igencsak ártalmasak lehetnek az egészségre. A hozzáadott cukor megduplázhatja esélyünket a szívbetegségre. Szakértők szerint hat teáskanálnál többet, vagy száz kalóriánál többet naponta nem szabad enni a cukorból. Ha szeretjük az édességet, heti egy-két alkalommal engedjük meg magunknak!
Margarin:
fontos kerülni a transzzsírban gazdag ételeket, melyek emelik a szívbetegség kockázatát azzal, hogy növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét, a jó koleszterinét (HDL) pedig csökkentik. A tapadós margarinok többségét a szakértők azért teszik a kerülendő ételek listájára, mert sok közülük most is sok készül hidrogénezett olajokkal, vagyis nagy mennyiségű transzzsír található bennük. Pedig kevesebb mint 1 százalék alatt kellene maradnia a mennyiségének a napi kalóriafogyasztást számítva. A vaj fogyasztása ajánlottabb –van benne telített zsír, de az sokkal kevésbé káros, mint a transz zsír.