Eurómilliókat érhet ez a régi könyv

Eurómilliókat érhet a Gutenberg nyomdájából származó biblia.

A hétfőn, Hamburgban árverésre kerülő, kétkötetes Biblia latináért akár kétmillió eurót is megadhatnak. A bibliát Gutenberg utódai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették 1462-ben, még a feltaláló életében. A 481 lapból álló könyvet teljes egészben pergamenre nyomtatták, majd Itáliában kapott színes és arany iniciálékat. Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ami az

első impresszum egy nyomtatott könyvben.

A Fust-Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn, de legnagyobb részt töredékekben. Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik. A most kalapács alá kerülő Biblia latina egy névtelenséget kérő családé.
Az árverést szervező hamburgi Ketterer Kunst aukciósház

egymillió eurós leütési árral számol.

A különleges bibliát különösen értékessé teszi, hogy pergamenre nyomtatták, betűi pedig a középkori kézírást utánozzák - mondta a KNA katolikus hírügynökségnek Jan Graefe, a Münsteri Egyetem bibliamúzeumának szakértője. Graefe szerint legalább kétmillió eurót fognak adni érte az árverés végén, amit egyetlen múzeum sem engedhet meg magának. Szép lenne azért, ha az új tulajdonos nyilvánosan is bemutatná - tette hozzá.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!