Ez a hét csak a bodzáról szólhat!

Ezért érdemes felkutatni a rejtett bodzabokrokat!

Most nyílik a bodzavirág! Rövid ideig tart a szezon, most érdemes körülnézni a környéketeken. Mi hétvégén Budapest határában már mindenfelé láttunk kinyílt vagy éppen nyílófélben lévő bokrokat, így a jövő hetünk biztosan a bodzáról (is) fog szólni - írja az Ízes Élet.

Miért egészséges?

Gazdag C- és B-vitaminban, illetve a nyár elején rendkívül fontos A-vitamin is bőven fellelhető benne. Vasat, káliumot, kalciumot szintén tartalmaz, így jó hatással van a vérképzésre, valamint segít a csontok épségének megőrzésében. Immunerősítő, vizelethajtó és vértisztító hatású, sőt még megfázásos betegségek esetén is bevethető, hiszen jól oldja a felső légúti hurutokat. Régen a bodzavirágból készült főzettel duzzanatokat is borogattak.  

Hol, hogyan és mikor? Így gyűjtsük a bodzavirágot!

1. Próbáljunk minél messzebb kerülni a forgalmas autóutaktól. Igaz, hogy jóval egyszerűbb az út mentén kipattanni a kocsiból, de jobb „megküzdeni” a virágokért, így nem a szennyezett példányok kerülnek majd a konyhánkba.

2. Gyűjtsük kosárba vagy ládába, hogy a leszedett virágok a felhasználásig is kapjanak levegőt, ne zsúfoljuk szatyorba! Szintetikus csomagolóanyagban hamar elkókadnak, megfonnyadnak.

3. Csak az érett virágokat szedjük le! Érdemes minden nap figyelni, hogy mikor borul virágba a közelben található bodzabokor, hiszen a bimbók hashajtó hatásúak, és az ízük sem az igazi.

4. Fontos, hogy csak az ernyők kerüljenek a kosarunkba, a többi rész mérgező lehet!

5. Minél hamarabb használjuk fel a leszedett virágokat! Készítsük el frissen, vagy ha később szeretnénk felhasználni, szárítsuk meg száraz, hűvös helyen.

Kedvencünk, a rántott bodzavirág

A receptjét olvasd el itt!

Nyitókép: ragazze.hu

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!