Ez az a szeszmennyiség, ami még akár egészséges is lehet

Heti három-öt ital segít abban, hogy a szívelégtelenséget és a szívinfarktust elkerüljük. A szakemberek szerint mindegy, hogy bort, sort vagy éppen röviditalt fogyasztunk, a lényeg, hogy ne essünk túlzásokba. Ha erre ügyelünk, a szesz az egészséges életmód fontos pillérévé válhat, állítják.

“Több mint 33 százalékkal csökken a szívelégtelenség, valamint 28 százalékkal a szívinfarktus esélye, ha heti 3-5 italt magunkhoz veszünk. Érdemes minden nap egy kicsit inni tehát, hogy egészségesek maradjunk. Kis mértékben mindenképp igaz, hogy az alkohol gyógyszer” – mondja Imre Janszky, a Norwegian University of Science and Technology munkatársa. A szakember azt is hozzátette, hogy elsősorban az alkoholnak köszönhetjük a jó koleszterin szaporodását, de számos egyéb pozitív élettani hatásról is beszámolhatunk.

A stockholmi Karolinska Institute munkatársai segítségével Janszky és csapata két tanulmányt is publikált az alkohol és az egészség összefüggéseiről. Ezek közül a legfrissebb a szívgyengeséget vizsgálta ebben az összefüggésben, a másik pedig az infarktust. Mindkét esetben bebizonyosodott, hogy azok, akik rendszeresen isznak szeszt, kevésbé érintettek szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

Abban egyébként tudományos berkekben régóta egyetértenek a szakemberek, hogy heti-három öt ital kimondottan egészséges, különösen a szívünk számára.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/katzenfee50-7273650/

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!