Ez az állat álarc mögé bújva udvarol

A ráncos arcú denevér (Centurio senex) hímje bőrredőjével fedi el pofáját, miközben énekelve, lejt násztáncot.

A párosodás idejére azért már az álla alá ereszti a bőrredőt - mondja a Costa Rica-i Egyetem tudósa, Bernal Rodríguez-Herrera. Az általa vezetett kutatócsoport hat héten át, infravörös- és hangfelvételekkel vizsgálta a különleges denevérfaj viselkedését.
A ráncos arcú denevér ritka, Mexikóban és Dél-Amerika északi részén honos. Az állatok gyümölcsökkel táplálkoznak, nevüket szokatlanul gyűrött pofájukról kapták, amely a hímeknél jóval markánsabban szabdalt, mint a nőstényeknél.

A násztánc ideje alatt több hím próbálkozik

egy helyen, hogy magára vonja a közeli nőstények figyelmét szárnycsapásaival és hangos füttyeivel. Ha egy nőstény érdeklődést mutat, a hím letolja pofájáról a redőt és lelkes éneklésbe fog. Az aktus után ismét elfedi pofáját az állredővel. Más esetekben csak ritkán emelik pofájuk elé a maszkot az állatok. Ehhez hüvelykujjukat használják.
Az, hogy riválisaikkal körülvéve napokon át alkonyattól nagyjából éjfélig kitartanak a nőstényekre várva, a hímek számára nagyon kimerítő. Ezzel ugyanis a táplálékkeresésre szánt időnek legalább a felét "elpazarolják" - fejtették ki a szakértők.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!