Ez történik veled az első csók alatt

A koleszterinszint csökkenésétől kezdve a stresszoldáson át az igen hasznos információkig több dologban is segít nekünk egy jó csók – lássuk, mi minden történik a testünkben az első csók hatására!

Talán nehéz elhinni, de az első csók még azt is segít eldönteni, hogy milyen kilátásaink vannak az utódnemzés szempontjából egy adott személlyel.

Ám kezdjük az elején. Arra, amikor ez először megesett vele, alighanem mindenki jól emlékszik. De mi is történik a testben az első csók hatására? Valakit első alkalommal megcsókolni mindig egy teljesen új élmény, legyen bármilyen korú az ember. Nem biztos, hogy mindig élvezetes, de számos dolog történik a „színfalak mögött” ezen első alkalmakkor. Legalábbis, ha jó az a csók!

„A csók tulajdonképpen egy ösztön, amely segít olyan kémiai anyagokat felszabadítani szervezetünkben, melynek hatására jól érezzük magunkat” – magyarázta Takeesha Roland-Jenkins, a Between US Clinic  professzor konzulense. – “Az ajkaknak idegvégződéseik vannak, melyeket a csók stimulál, s ezzel aktiválódnak egyéb érzékek is, így például a szaglás.”

Van azonban 5 különféle, igen érdekes dolog, amely az első csók hatására jelentkezik. Lássuk, mik ezek!

1. Stresszoldás

Amikor stresszesek vagyunk, sokszor alkoholos ital után nyúlnánk – érdemes azonban átgondolni ezt a stratégiát, főleg, ha férfiak vagyunk. Egy, az NBC-ben is közzétett tanulmány rámutatott, hogy a diákoknak, akik részt vettek egy 15 perces csókolózásban, drámaian esett a stresszhormon szintjük, azaz a kortizolszint. Sőt, esetükben az oxitocin szintjében emelkedés volt tapasztalható, amely az agy jó érzésekért felelős kémiai anyaga.

Sajnos, a hölgyeknél a hatás éppenséggel ellentétes volt: náluk csökkenést tapasztaltak az oxitocin szintjében.

2. Segít küzdeni a koleszterinszint ellen

Az első csók hatása a koleszterinre is előnyös. Pozitívan hathat a vérzsír szintjére. A Western Journal of Communication kutatói arra jutottak, hogy egy romantikus csókolózás csökkenti a szérum koleszterin szintjét s növeli a kapcsolatban a párok elégedettség érzését.

3. A nyál nagyon okos

Talán sosem gondolnánk, mi mindent elárul – mégis, a nyál sokat elárul számunkra arról, hogy az illető, akivel éppen csókot váltunk, potenciálisan megfelelő partner-e – derítette ki az Oxford Egyetem tanulmánya. A nyál kémiai összetétele ugyanis segít eldönteni a testnek, hogy az adott személlyel erős utódot hozhat-e létre. Ez azért nem lényegtelen információ.

A többi izgalmas tényért kattints a Napidoktor.hu cikkére!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!